2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

A lakás árának negyedéből új otthont vehet egy kétgyermekes család vidéken

Elegendő 3 570 000 forint önerővel rendelkeznie egy kétgyermekes családnak, hogy új lakást vásároljon vidéken - derül ki a Duna House gyorsjelentéséből, amelyben az ingatlanközvetítő cég a kormány Családvédelmi akciótervét elemezte.

A lakások átlagára vidéken 15 millió forint volt idén januárban. Ha egy kétgyermekes család használt lakást vásárol itt, igénybe veszi a két gyermek után járó 1 430 000 forintos állami támogatást, és 10 millió forintot a kedvezményes hitellel finanszíroz, elegendő 3 570 000 forint önerővel rendelkezie - derül ki a Duna House gyorsjelentéséből.

A Duna House gyorsjelentése szerint újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a CSOK kedvezményes hitelének bővítése. A vasárnapi kormányzati bejelentés alapján a két- és többgyermekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják a családi otthonteremtési kedvezmény által nyújtott államilag támogatott hitel lehetőségét.

A gyorsjelentés szerint a használt lakásokra kibővített kedvezményes hitel óriási lendületet jelenthet az ingatlanpiacnak, hiszen a tranzakciók jelentős része az egyre bővülő építkezések ellenére is a használtlakáspiacon zajlik. 2018 első három negyedévében például az eladott lakásoknak mindössze 3,4%-a volt újépítésű a KSH adatai szerint. Ráadásul a használt lakásokhoz az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az újépítésűekhez. A különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban használt lakások esetében panellakásokat még találunk 500 ezer forint alatti négyzetméteráron, míg az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. A használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége szociális szempontból tehát sokat segíthet a gyerekes családok azon rétegén, akik eddig nem tudtak, mertek újépítésű lakás vásárlásába belefogni.

A Duna House adatai szerint 2019 januárjában vidéken átlagosan 15 millió forintos lakásárral lehetett számolni, míg Budapesten ugyanez 34-35 millió forint körül mozgott. Egy vidéki használt lakás vétele esetén tehát a vasárnap bejelentett változás azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes család az 1 430 000 forintos állami támogatás mellett rendelkezik 3 570 000 forint önerővel, akkor a lakás árából fennmaradó 10 millió forint teljes egészét tudja kedvezményes hitellel finanszírozni, amely a piaci kamatozású hitelekhez képest akár 2-2,5 millió forinttal kedvezőbb is lehet.

(Család.hu/Duna House)