Kitört az influenzajárvány – itt a kisokos

Szerdán hivatalosan is megkezdődött az influenzajárvány az országban, miután a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január 7. és 13. között 19300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz. Az idei influenza tünetei meglehetősen súlyosak, különösen az első napok hirtelen jövő és magas láza okoz nagyon rossz közérzetet – derül ki a Portfolio összeállításából.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL Klub Híradójában hívta fel a figyelmet a komoly tünetekre, különösen a nem igazán csillapítható, két napig tartó 39 fok feletti lázra.

A Borsod Online egy miskolci gyerek-háziorvost, Török Lajost szólaltatta meg, aki elmondta: az idei járványnak sajátos tünetei vannak:

  • hirtelen kezdődik,
  • magasra szökik a láz, 39-40 fokra,
  • levertek, bágyadtak leszünk,
  • emiatt az izomfájdalom is jellemző ismérve,
  • a láz után felső légúti, hurutos tünetek kezdődhetnek, főleg a gyerekeknél.
  • A legjobb, ha otthon maradunk egy hétig, és pihenünk.

A magas láz idején a kényszerű pihenés során ügyeljünk, hogy ne száradjunk ki, használhatunk láz- és fájdalomcsillapítót. Étvágy hiányában is erőltessük a folyadékot, mert annak hiánya további gondokat okozhat – mondja Török Lajos.

Orvoshoz az első napokban az forduljon, aki valamilyen krónikus betegségben szenved. Egyébként akkor menjünk, ha a láz utáni napokban felső légúti panaszok jelentkeznek. Ekkor is érdemes a magunk és mások érdekében időpontra érkezni, és nem órákig ülni a közösségi váróban.

(portfolio.hu)