2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Novák Katalin: azokat támogatjuk, akik a gyermekeikért élnek

 Nemzeti konszenzus körvonalazódik arról, hogy a gyermekekbe érdemes invesztálni, mert a gyermeket nevelő családok támogatása a nemzet jövője szempontjából is kulcsfontosságú – nyilatkozta a Magyar Időknek adott interjúban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára. Szerinte a családok védelméről szóló konzultáció célja, hogy ezt a vélekedést ismét megerősítsék az emberek.

Alig több mint másfél hónap van hátra az évből, a családok évéből. Intézkedéssorozatuk mennyire erős alap ahhoz, hogy kilábaljunk a demográfiai válságból?

Meggyőződésünk, hogy a magyar jövő a magyar gyermekekben van, a népesedési problémákra pedig nem a migráció, nem a bevándorlók tömeges betelepítése a megoldás, hanem a gyermeket nevelő családok támogatása és a fiatalok gyermekvállalásának elősegítése. Hatékony, kiszámítható, következetes családpolitika szükséges ahhoz, hogy a népesedési válságból kilábaljunk. A gyermekvállalási kedv Magyarországon 2011 óta húsz százalékkal nőtt. Még mindig sok azonban a tennivalónk, hogy lebontsuk az akadályt a fiatalok előtt, és minden családban annyi gyermek szülessen, ahányat szeretnének.

Minden évben bővültek a családok támogatásai az elmúlt nyolc esztendőben. Megértik a kormány törekvéseit az emberek?

2010 óta az Orbán-kormány a gyermeket tekinti az egyik legfontosabb értéknek. Míg 2010-ben mindössze ezermilliárd forint körül volt a családtámogatásokra fordított költségvetési összeg, jövőre már meghaladja a kétezermilliárdot. A magyar emberek nem csupán értik a családpolitikánkat, hanem igénylik és támogatják is. Abban nemzeti konszenzus látszik kirajzolódni, hogy a gyermekekbe érdemes invesztálnunk, a családok támogatása a nemzet jövője szempontjából is kulcsfontosságú.

Reméljük, erről bizonyosodunk meg a nemzeti konzultációt követően is. Inkább azt látom problémának, hogy nem mindig ismerik a családtámogatási rendszer elemeit részleteiben. Közkeletű hiedelem például, hogy a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) csak a nagycsaládosoknak jár. Ez nem igaz, hiszen jár a csok az egy- és kétgyermekes családoknak, mint ahogyan jár az egyszülős családoknak is, ráadásul nemcsak az új építésű, hanem a használt lakások után is igénybe vehető. Nem tudnak elegen a babakötvényről, amit bárki igénybe vehet. Dolgozunk azon, hogy nagyobb legyen a tudatosság a családtámogatások igénybevételét illetően.

Akár idén meglehet a százezredik csokos család. Hogyan erősödik tovább az otthonteremtési program?

Egyre többen élnek a 2015-ben bevezetett otthonteremtési program adta lehetőségekkel. Eddig kilencvenezer család, összesen mintegy 250 milliárd forint értékben vette igénybe a kedvezményt, így körülbelül 360 ezer ember lakhatását segítette már a konstrukció, amely igényelhető meglévő és előre vállalt gyermekek után is. Örömteli tény, hogy közel 30 ezer gyermek megszületését vállalták azok a családok, amelyek igénybe vették a csokot. Azt gondolom, hogy további eredmények várhatók, hiszen már idén decemberben bevezetjük a kétgyerekeseknek a csokhoz járó tízmillió forintos kedvezményes kamattámogatott hitelt, amit a nagycsaládosok esetében egyúttal 15 millió forintra emelünk.

A teljes interjút ITT olvashatja.

(Magyar Idők)