2019-04-27 11:00:00 Zenél a világ! - A vörös föld hangjai

Novák Katalin: Már decembertől bővülhet a csok

Várhatóan december elsejétől tovább bővül a családi otthonteremtési kedvezmény, a kétgyermekes családok ekkortól élhetnek a 10 millió forintos kamattámogatott hitel lehetőségével, valamint 10-ről 15 millióra nő a nagycsaládosoknak járó kedvezmény.

Védelmet tud adni a nemzeti konzultáció a gyermeknevelést segítő intézkedéseknek is – jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a népesedési probléma megoldását nem a migráció támogatásában, hanem a fiatalok és a családok segítésében látja a kormány.

Kijelentette: a magyar jövő a magyar gyermekekben van. Úgy fogalmazott: ennek megerősítését kéri a kormány az emberektől.

Bővülő adókedvezmény

Elmondta: 2010 óta az Orbán kormány a gyermekeket tekinti védendő értéknek. Erről szól a magyar családtámogatási rendszer és a legtöbb gazdasági intézkedés is. Megjegyezte: míg 2010-ben nem érte el az 1000 milliárd forintot, most több mint 2000 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben a családok támogatására. Családi adókedvezményben több mint 1 millió család részesül összesen 300 milliárd forintból. Hozzátette: a kétgyermekesek kedvezménye jövőre 5000 forinttal, havi 40 ezer forintra emelkedik.

Könnyebben jutnak lakáshoz a családok

Néhány intézkedést külön is kiemelt Novák Katalin. A gyed-extra segítségével munkát vállalhatnak az édesanyák, és a fiatal hallgatók is támogatást kapnak a családalapításhoz. Kiemelte még az otthonteremtési programot, amelyet három évvel ezelőtt vezetett be a kabinet.

Mint mondta, egyre többen igénylik a csok-ot, illetve a hozzá kapcsolódó támogatásokat. A tervek szerint december 1-étől élhetnek a kétgyermekes családok a 10 millió forintos kamattámogatott hitel lehetőségével, valamint 10-ről 15 millióra nő a nagycsaládosoknak járó kedvezmény.

Felhatalmazást kér a kormány

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a nemzeti konzultációban a családtámogatások kétharmados védelmére kér felhatalmazást a kormány.

Mint mondta, erre azért lenne szükség, hogy az intézkedéseket hosszú távra bebetonozzák, azokhoz senki ne nyúlhasson hozzá. Megjegyezte: a családtámogatási rendszer a jövőben tovább bővül.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)