2018-10-22 19:30:00 Újra hallható a Zeneakadémia orgonája

A legfontosabb tudnivalók az ápolási díjról

Kiemelt helyen foglalkozik a sajtó az ápolási díj rendszerének változásaival, nagyon sokan meg is kerestek bővebb tájékoztatásért - írta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Facebook-oldalán. Novák Katalin közölte, hogy néhány héten belül az Országgyűlés elé kerülő jogszabálytervezet minden részletre választ fog adni, addig is a legjellemzőbbekre válaszolt Facebook-oldalán, bízva abban, hogy az információkkal segíteni tud az érdeklődőknek.

-Mi az új támogatási forma, a GYOD?

A Gyermekek Otthongondozási Díja, amely azoknak a szülőknek jár 2019. január 1-jétől, akik az önellátásra képtelen gyermeküket ápolják otthon (azaz a jelenlegi alap, emelt vagy kiemelt ápolási díjra jogosultak gyermekük után).

-Mekkora lesz a GYOD összege?

A Gyermekek Otthongondozási Díja havi 100 ezer forint. Az a cél, hogy 2022-re, három lépésben a díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét.

-A Gyermekek Otthongondozási díja bruttó vagy nettó összegben értendő?

A GYOD összege bruttó 100 ezer forint, de - ahogy most az ápolási díjnál - csak nyugdíjjárulékot kell fizetni utána, ami 10%.

-A 18 éven felüli gyermekek után is jár a GYOD?

A GYOD egészen addig jár, életkortól függetlenül, amíg a gondozott ápolásra szorul, és a szülő gondoskodik róla.

-Több beteg gyermek esetén mekkora a GYOD összege?

A GYOD összege több ápolásra szoruló gyermek esetén másfélszeres.

-Mennyivel nő az ápolási díj összege azokban a családokban, ahol nem a gyermek jogán kapják a támogatást?

Ebben az esetben a jelenlegi ápolási díjat 2019. január 1-jétől 15 százalékkal emeljük, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további 5-5-5 százalékkal lesz magasabb a díj összege.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta: a kormány a tartósan beteg gyermeküket, illetve hozzátartozójukat otthonukban ápolók munkájának megbecsülése jeléül szerdai ülésén döntött a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) bevezetéséről és a nem gyermeküket otthon gondozó hozzátartozóknak járó ápolási díj általános emeléséről.

(Család.hu, MTI)