Nagyszabású nyárvégi fesztiválok országszerte - programajánló

Nyárbúcsúztató ferencvárosi összművészeti fesztivál, rave party kizárólag gyermekekkel érkező családoknak, Hawaii hangulat a MOM Kulturális Központban, a római kort idéző Savaria Történelmi Karnevál, szezonzáró gyermekhajó - csak néhány az utolsó nyári napok kínálatából.

Javában zajlik a Ferencvárosban a Bakáts feszt. Egészen vasárnapig több tucat programot kínálnak a Bakáts térre, és közvetlen környezetébe ellátogató családoknak - a jazztől a könnyűzenei koncerteken át a gyermekprogramokig. Szombaton 11 órától a Stúdió K Színházban a Marc Chagall képei ihlette Szamár a torony tetején című élő zenés bábjátékot adják elő 6-15 év közötti fiataloknak. Vasárnap 10 óra 30 perckor a Kálvin-udvarban (Ráday utca 1-3.) a Körforgás című, 23 perces bábszínházi előadással várja az Aranyszamár Színház a legkisebbeket (1-3 év közötti kicsiket), ami után negyedóra közös játék is lesz. Ugyanitt este öt órától a Turay Ida Színház A suszter manói című táncos mesejátékkal szórakoztatja a családokat. A Rombusz teraszon (Ráday utca 10-12.) vasárnap 11-től Palya Bea Altatok elnevezésű családi gyermekkoncertje hallható, s akik nem szenderültek kora délután álomra, azoknak kapóra jön röviddel dél után a Bartók Táncegyüttes táncháza, ahol száraz dió ropogtatót, hegedűszót és remek muzsikát ígérnek a Kárpát-medence folklórhagyományának egy-egy elemét felvillantva.

A hétvége utolsó napján különleges és rendhagyó gyermekelőadásra várja az érdeklődőket 10 órától a MÁV Szimfónikus Zenekar Kamaraegyüttese a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermébe. A zenés mesejátékon a Kacor király és A három kismalac karakterei elevenednek meg klarinéton, fagotton és brácsán. A két, egyenként 20 perces történet egymást követően hangzik el, köztük játékos feladatok és hangszerfelismerés ad feladatot a fiataloknak.

Szombaton a Jászai Mari térről hajózik ki a Pompom People családi elektronikus zenei partysorozatának aktuális eseménye. A fedélzeten húszas-harmincas éveikben járó szülők utaznak, akik babákkal és gyermekekkel minőségi (elektronikus) zenére szeletelhetnek közösen. A muzsikán túl lesz “babafetrengő, labdamedence, csörgőbörgő”, kreatív játékok, alagút, pelenkázó, UV arcfestés. A szervezők ismét arra figyelmeztettek, hogy belépni csak gyermekkel lehet a családi rave partyra.

A Szentesi Nyári Szabadtéri Színház szombaton négy órától tartja népzenei találkozóját, ahol fellép többek között az Apátfalvi Kerekes Márton-, a Földeáki- és a Nagymágocsi Népdalkör és Citerazenekar, a szerbiai Tornyos Ady Endre Művelődési Egyesülete, a Berettyói Népzenei Egyesület. Rossz idő esetén a programot a Művelődési és Ifjúsági Házban rendezik meg. A belépés díjtalan.

Hawaii vár arra, aki szombaton ellátogat a MOM Kulturális Központba, ahol immár harmadik alkalommal rendezik meg a csendes-óceáni szigetek ihlette programot kézműves sarokkal, virágfüzér- és karkötő készítéssel, játékokkal, kvízzel, hawaii hula táncbemutatóval és -tanítással, ukulele muzsikával és kirakodóvásárral. A rendezvényre a belépés díjtalan. Másnap a Dagály utca felé érdemes venni az irányt, ahol Angyalfolki Utcabál lesz egy álló napon keresztül. A Tücsöktanyán (Dagály utca 15/a) tíz órától működik a babasarok a BaHorka Társulat közreműködésével, majd a Százszorszép Bóbiskát adja elő a Majoros Ági Bábszínház. Fél öttől az Aprók táncán a tánc- és játékmester Benedek Krisztina lesz, a talp alá valót Joób Emese és a Csenderes együttes biztosítja. Az ingyenes programon folyamatosan lesznek kézműves foglalkozások is.

Szombathelyen csütörtök óta tart a Savaria Történelmi Karnevál. Szombaton 10 órától a történelmi témaparkban római seregszemle és fegyverbemutató lesz, majd megkezdődik a felkészülés a délutáni nagy gladiátorjátékokra. Sok más mellett lesz íjászbemutató, végigjárhatók a katonai hagyományőrzők táborai, középkori artistabemutatók, langaléta garabonciások vásári tréfa műsora, rock, középkori muzsika, rock and roll és popzene is megszólal a város különböző helyszínein felállított színpadokon. Sötétedés után lesznek tűzzsonglőrök és tűztánc bemutatók, pénteken és szombaton 19 órától pedig a karnevál legszínpompásabb eseménye, nagyszabású felvonulás várja az érdeklődőket, ahol több száz jelmezes idézi meg a város és Pannónia dicső történetét, híres szülötteit, a magyar történelem emblematikus figuráit. A historikus jeleneteket gólyalábasok, dobosok, zenészek, tűznyelő és tűzfújó mutatványosok, valamint zászlóforgatók és hagyományőrzők serege színesíti Szombathelyen.

Az Alma zenekar egyórás családi koncertje, ami improvizatív táncos-zenés együttlétet ígér a család minden tagjának, most Isaszegen, a Limonádé Partyn várja a táncos lábú érdeklődőket szombaton este öt órától.

A mátészalkai Fényes Napokon a hétvége első napján öt órától a Katáng együttes játssza el megzenésített versekből szőtt történetét. Előtte, déltől a Rendezvénytéren utcazene, karikaturisták, bűvészek, mutatványosok bemutatói szórakoztatják a közönséget. A csütörtöktől szombat estig tartó rendezvényen sok más mellett lesz népművészeti bemutató és vásár, vidámpark, sétavonat. Az esemény apropója, hogy 130 éves a magyarországi közcélú villanyvilágítás.

A Minimax Gyermekhajó vasárnap a Balatonon szezonzáró bulit tart este hattól a Buborék Együttessel. A tavon ebben az évben utoljára fut ki a hajó, a fedélzetén sok más mellett arcfestéssel, a Pici cica tánciskolával, - oktatással és találkozóval, tombolával, logikai- és társasjátékokkal.

(Család.hu, Fotó: Sóki Tamás/MTI)