2018-03-18 08:00:00 Színdarab a Magyar Királyság utolsó három napjáról

Programajánló a nemzeti ünnepre

Március 15-én a hivatalos ünnepségeken túl is számos érdekes és izgalmas program várja a családokat. Összeválogattunk pár érdekes lehetőséget.

Az ünnepen innen…

A nap hagyományosan 9 órakor Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődik (természetesen katonai tiszteletadás mellett) a Kossuth téren.

A Budai Várban több helyszínen is ingyenes programokkal várják a családokat délelőtt 10 órától kora estig.

Lesz huszártábor, ügyességi versenyek, kézműves foglalkozások, tánctanítás, kiállítások, koncertek – és persze rengeteg finomság. Érdemes tehát kilátogatni.

A vásári forgatagban hazai finomságokat kóstolhatunk meg, a Szentháromság téren térzene vár, a Hadik András szobornál pedig táncra is perdülhetünk népzenét hallgatva.

Bejuthatunk Táncsics Börtönébe, ahol különféle próbatételek és vetélkedők várnak (remélhetőleg ki is szabadítanak minket…), míg a Hadtörténeti Múzeumban forradalmi forgatag fogad.

Az Országos Levéltárban kalandos időutazáson vehetünk részt, a Hunyadi János szobornál pedig alkalmi huszártábor kerekedik (a lovakat meg is lehet simogatni!). És ha már állatok, kiderül, hogy nem igaz, miszerint egyszer volt csak Budán kutyavásár, hiszen ismét lesz, pontosabban nem vásár, hanem örökbefogadás: magyar vizslát és egyéb magyar kutyafajtákat fogadhatunk be a családba.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban például a nemzeti ünnep alkalmából délelőtt 10 órától nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot lehet készíteni, emellett lesz feladatlapos játék Petőfi Sándor izgalmas, fordulatokban bővelkedő életéről. Aki ennél is többre vágyik, azt kézműves foglalkozás és kiállításmegnyitó várja.

A Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeumban is családi program lesz, szintén 10 órai kezdettel. Huszárcsákó, 48-as honvédzászló, gyöngyös párta készítése, rejtélyek a Lánchíd történetében – interaktív tárlatvezetés és tematikus séta várja a látogatókat.

A Várkert Bazárba is érdemes ellátogatni, katonát és huszárcsákót készíthetünk a gyermekekkel, de aki például hagyományos nemezt csinálna, az sem csalódik majd. Emellett mintázás és gyermekkoncertek is várnak minket – ismételten csak 10 órától.

Fél órával később, fél 11-től kezdődik a Huszáravató muzsikás nap a Tündérkert galéria és közösségi térben, ahol huszáravató játékok, huszármesék és muzsikák, aprók táncháza szórakoztat mindenkit.

…és az ünnepen túl

Annak is tudunk programmal szolgálni, aki nem kifejezetten az ünnephez kapcsolódó elfoglaltságot keres magának és gyermekének. Lássunk néhányat ezek közül!

Micimackó – mesemusical

Amikor már azt gondoltuk volna, hogy a Micimackót minden formában (könyv, film) láttuk, akkor kiderül, hogy musical is készült A. A. Milne klasszikusából. Micimackó táncol, Malacka énekel, Tigris is hozza a szokásos formáját – mindezt a Kassa – Trip Hajón délután fél 3-tól.

A hétfejű tündér

Lázár Ervin meséi elevenednek meg a Budapest Bábszínházban (szintén fél 3-tól), egy kisfiú igyekszik szembenézni félelmeivel, és jut el Csodaországba, hogy a fazsindelyes palota tőszomszédságában felkeresse azt a különös lényt, akiben igazi mumust lát, minden bújának-bajának okozóját.

Miniversum családi hétvége

A Miniversumban már csütörtökön megkezdődik (és természetesen egészen vasárnapig tart) a családi mesehétvége bábszínházi előadásokkal, építősarokkal, tárlatvezetéssel és kvízjátékokkal.

(csalad.hu)