2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

A jövő Nobel-díjasait keresi a szegedi egyetem

A szegedi egyetem egykori rektora, a 80 éve Nobel-díjjal elismert Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tiszteleg az idén hatodik alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny. Az SZTE rangos tanulmányi versenyén az ország legtehetségesebb középiskolás diákjai mérik össze tudásukat kémia, biológia és fizika tantárgyból, valamint munkásságáról és életéről. A győztes csapat Szeged testvérvárosába, Cambridge-be utazhat.

A Szegedi Tudományegyetem december 7-9. között rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyre magyarországi és határon túli iskolák diákjai érkeznek felkészítő tanáraikkal: közel 250-en vesznek részt a háromnapos programsorozaton, amelyet a szegedi egyetem a Szegedi Tudós Akadémiával közösen állított össze.

Ebben az esztendőben a verseny a „Szent-Györgyi és munkássága, valamint a fizikai, kémiai és fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 között” címet kapta, a verseny elsősorban a kémiai Nobel-díjasokra koncentrál.

A 3 fős csapatok számára a kérdéssorokat biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Szent-Györgyihez kapcsolódó művelődéstörténeti kérdésekből a szegedi egyetem elismert oktatói állították össze. A verseny zsűrijének elnöke prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára; a zsűri tagjai Prof. Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora, az MTA doktora, valamint Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

A számítógépes elődöntőt csütörtökön rendezik meg, a döntőt pedig pénteken. Itt már csak a legjobb hat csapat versenghet az első helyért, valamint a legjobbaknak járó díjakért. A verseny fő támogatója Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Cambridge-Szeged Society, nekik köszönhetően az első helyezett csapat kísérőtanárával együtt tanulmányútra utazhat Cambridge-be, ahol szakmai és kulturális programokkal várják őket - többek között ellátogathatnak a város egyetemére is.

Mint minden évben, a szervező SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság idén is meghirdette a versenyhez kapcsolódó kreatív pályázatot „A mi kedvenc Nobel-díjasunk” címmel, kisfilm és képregény kategóriában. Az alkotók közül a legjobbat szintén értékes jutalmakkal díjazzák.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok részt vesznek a Szegedi Tudós Akadémia által szervezett, Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója programjain is.

(Család.hu, Fotó: Szegedi Tudományegyetem)