2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

A brit fiatalok nem mennek külföldre

Jelentősen visszaesett a külföldi tanulmányokat végző vagy tervező brit fiatalok száma a Brexit népszavazás óta - derül ki a British Council tanulmányából. A fő probléma az idegennyelv-tudás hiánya és a félelem az uniós kilépéstől.

Bezárkózással válaszolnak a brit fiatalok az uniós kilépésre. Az elmúlt évek kampányának hatására sokkal jobban irtóznak a külvilágtól és hisznek saját hazájuk erejében, mint korábban - legalábbis ez olvasható ki a British Council minap készített felméréséből.

A szervezet összesen 1000 ifjú embert kérdezett ki esetleges külföldi tanulmányairól, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy jóval kevesebben akarnak a csatorna vagy az óceán túloldalán tanulmányokat folytatni, mint 2015-ben, vagy előtte.

Jelenleg mindössze az ifjak 18 százaléka gondolja úgy, hogy profitálhat belőle, és megengedheti magának a külföldi tanulmányokat, ami mindössze a fele a 2015-ös eredménynek, amikor az érintettek kicsit több mint harmada (34 százaléka) válaszolt így.

Az elfordulásra a legsűrűbben említett kifogás a tandíj és a magas megélhetési költség volt. Részben azért, mert a kilépés miatt gyöngülésnek indult a font, vagyis megdrágult az amerikai vagy kontinentális európai oktatás díja a szigetország lakói számára. Ezt a válaszadók fele jelölte meg legfőbb akadályként.

Nagyon sokan hivatkoztak személyes okokra, például arra, hogy nehezen hagynák hátra szeretteiket, a brit élet teljességére, illetve arra, hogy nem megfelelő az idegennyelv tudásuk. Nem mellesleg a változásban közrejátszik a nemzeti büszkeség (aminek a középpontba helyezése szintén a már említett kilépési kampány fő eleme volt), és a válaszadók harmada szerint azért nem érdemes külföldre menni tanulni, mert az Egyesült Királyságban érhetők el a legjobb oktatási intézmények a világon. Voltak, akik konkrétan a Brexitet említették, mint a távoli tanulás elleni érv, sokan ugyanis attól tartanak, hogy a kontinensen megszerzett diploma a kilépés után kevesebbet, vagy semmit sem fog érni a szigetországban. Vannak, akik attól tartanak, az egyetemek benyújtják majd a brit ifjaknak az utólagos számlát, ha már nem lesznek a közösség tagjai - írta meg a felmérésre hivatkozva a Telegraph.

Zainab Malik, a British Council kutatási igazgatója arról beszélt: “a mai diákok egy gyorsan változó világban kell, hogy helyt álljanak. Nagyon sok területen kell megbirkózniuk a kiszámíthatatlan vagy változékony tényezőkkel” - magyarázta. “A jelenlegi nemzetközi környezetben azt tapasztalják, hogy a hazájukban erős a politikai és gazdasági bizonytalanság, elveszettnek érzik magukat és bizonytalanok a jövőjüket illetően” - érvelt a kutatási igazgató.

Azon kevesek, akik szeretnének külföldön tanulni vagy tervbe is vették már, legfőbb motivációként azt jelölték meg, hogy szeretnek utazni, meg szeretnének ismerni más kultúrákat, és saját önbizalmukat és önállóságukat fejlesztenék a külföldön töltött évek alatt. Az első számú célállomás évek óta az Egyesült Államok, amit Kanada, Németország és Franciaország követ.

(Család.hu)