2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Egyre több fiatalt vesznek rá pénzmosásra!

Könnyű pénzszerzési lehetőségnek, néhány összeg szimpla átutalásának tűnik, pedig kőkemény bűncselekmény. Egyre több fiatalt vesznek rá Európa-szerte bűnszervezetek arra, hogy saját bankszámlájukat felhasználva mossanak pénzt némi jutalékért cserébe.

A világhálón, közösségi oldalalakon vagy privát levélben ajánlkoznak “pénzügyi szolgáltatást” nyújtó szervezetek fiataloknak némi mellékes keresetet ígérve - írja a BBC. A felkínált “menedzseri munka” pofonegyszerű, ráadásul nem kell hozzá semmilyen szakirányú végzettség sem, mégis elég jól fizet. Mindehhez az érintettnek a legtöbb esetben ki sem kell mozdulnia a saját lakásából, sőt, a munkaidő is annyira kötetlen, hogy bármikor intézhető, elegendő hozzá mindössze egy privát vagy céges bankszámla. A feladat pedig különböző összegek fogadása, majd a megadott feltételek mellett azok továbbutalása egy vagy több bankszámlára - jutalékért cserébe.

A brit csalás elleni hivatal (Cifas) adatait idézve a BBC azt írta, az elmúlt négy esztendőben megduplázódott a behálózott fiatalok száma a szigetországban. Csak ebben az évben januártól szeptemberig 8.652 ügy került a hatóság elé, amelyben 18 és 24 év közötti ifjak voltak érintettek. Jelentős részük ráadásul nem kilátástalan helyzetben lévő munkanélküli, hanem diák, sokszor egyetemista vagy főiskolai hallgató volt. Akinek a tanulmányaihoz a legkisebb összegek is jól jönnek, ezért vannak, akik kapva kapnak a könnyű pénzek után is. Vesztükre.

A brit közszolgálati média idézi Katy Worobecet, a UK Finance nevű gazdasági szereplőket összefogó szervezet munkatársát, aki arra hívja fel a figyelmet: a pénzközvetítés, a magyar szaksajtóban is “money muling”-ként emlegetett tevékenység bűncselekmény, méghozzá pénzmosás. Függetlenül attól, hogy a behálózott ember mennyire volt jóhiszemű, hiszen mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ilyen átutalási (banki) szolgáltatást ő magánszemélyként nem nyújthat, pénzt nem közvetíthet. Hiába tehát a megtévesztés, a törvényeket ilyen szinten mindenkinek ismernie kell.

Nem mellesleg a bankok rendszeresen töltetnek ki olyan nyomtatványokat a számlatulajdonosokkal, amelyekben a pénzmosás tilalmára hívják fel a figyelmet. A magánszámlákon átfolyatott pénzek ráadásul az esetek többségében kőkemény bűncselekményekből származó összegek, drogkereskedelemmel, embercsempészettel, vagy terrorizmussal összekapcsolható summák.

Bár a nemzetközi bűnszervezetek elsősorban olyan országokban keresnek beszervezhető embereket, ahol nagy valuták vannak forgalomban, mint például euro vagy font, Magyarországon is ismert bűnelkövetési módról van szó. A Nemzeti Adó és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodája tavasszal publikálta a múlt évi adatokat. Ezekből az derül ki, hogy 2016-ban összesen 8.786 bejelentést kaptak, ami nagyjából öt százalékos növekedés az előző évhez képest, de még így is jelentősen elmarad a 2013-as csúcstól, amikor kicsit több mint 12.800 bejelentés érkezett a hatósághoz. Az új jelenségek között idehaza is megjelent az említett továbbutalásos módszer, például magukat virtuális pénzváltónak beállító bűnözők ajánlanak “munkaszerződést” a pénzmozgásokat saját számlájukon intéző embereknek.

(Család.hu)