2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Így lehetne nagyot spórolni az energián

Hiába csökkennek az energiaárak, ha az energiát továbbra is pazarlóan, alacsony hatékonysággal használjuk fel. A lakossági energia-felhasználás mintegy felét meg lehetne takarítani a lakások korszerű, komplex energetikai felújításával, ez a piac, kiaknázása esetén a következő öt évben az 1200 milliárdot is elérheti, és az új lakásépítés által nem érintett területeken is mozgásba hozná az építőipart - hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

A rezsicsökkentés a szakminisztérium becslése szerint 2013 óta mintegy 1100 milliárd forintot, háztartásonként átlagosan 170 ezer forintot hagyott a családok pénztárcájában. Európai összehasonlításban a magyar fogyasztók juthatnak az egyik legalacsonyabb áron hozzá a villamos energiához és földgázhoz, a rezsiszámlákkal elmaradók száma is csökkent.

A Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából látszik azonban az is, hogy vásárlóerő-paritáson, azaz pénztárcánkhoz mérve megterhelő a rezsi kifizetése. A magyarok átlagosan összkiadásuk mintegy negyedét fordítják lakásfenntartásra és az energiaszámlák kiegyenlítésére a KSH adatai szerint.

Az energiahatékony felújítás: a rezsicsökkentés fenntartható módja

A hazai 4,4 milliós lakásállomány mintegy 61 százalékának lakói tartanák szükségesnek az épület karbantartását, felújítását. Kiugró számban említették meg az épületek hőszigetelésével összefüggő hiányosságokat, a nyílászárók cseréjének indokoltságát, a tető, födém hőszigetelésének hiányát vagy cseréjét, vagy a fűtéskorszerűsítés, illetve a fűtési rendszer átalakításának szükségességét a MEHI adatai szerint.

Az épületállomány energiahatékonyságának növelését a kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia is elengedhetetlennek tartja, miután a hazai épületek jelentős részének műszaki, hőtechnikai állapota elavult.

Tehát önmagában hiába csökkennek az energiaárak, ha az energiát továbbra is pazarlóan, alacsony hatékonysággal használjuk fel. Ma a lakosság az energia-felhasználás 35 százalékáért felelős. Ennek mintegy felét meg lehetne takarítani a lakások korszerű, komplex energetikai felújításával.

Kiegyenlítené az építőipari egyenlőtlenségeket

A lakossági energetikai beruházások nemcsak a potenciális energia-megtakarítás miatt fontosak, hanem az építőipari élénkítő hatásuk is jelentős.

A MEHI 2016. év végi piackutatása pedig mutatja, hogy a vidéken - különösen két alföldi régióban - élő családi házak tulajdonosai az átlagosnál nagyobb mértékben terveznek valamilyen korszerűsítést.

Tehát amíg az új építések főként a budapesti, Pest megyei és egyes dunántúli megyéket, illetve megyeszékhelyeket mozgatják meg, az energetikai felújítások várható eloszlása az új építések miatt kialakult regionális egyenlőtlenséget területileg kompenzálhatja.

1200 milliárdos piac

A MEHI piackutatásából az is kiderült, hogy a magyar háztartások 24 százaléka, 920 ezer háztartás készül energetikai felújítást elvégezni a következő öt évben azon a lakóházon, amelyikben él. A vidéki - különösen két alföldi régióban - családi házak tulajdonosai az átlagosnál nagyobb mértékben terveznek valamilyen korszerűsítést. A lakossági energiahatékonysági piac a következő öt évben a MEHI becslése szerint, a lehetőségek kihasználása esetén eléri az 1200 milliárdot.

 

(napi.hu/csalad.hu)