2017-12-14 18:00:00 Miért fontosak az egyedül élő családtagok?

Ezeket az ingatlanokat nehéz eladni

A társasházak esetében az alapító okiratban kell rendezni, hogy a közös tulajdonú részekből mi tartozik a külön tulajdonban álló ingatlanhoz – magyarázta ifj. Dr. Tóta Áron ügyvéd a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Azt a területet, amelyről nem rendelkeznek, közös tulajdonban van és bárki használhatja a többiek érdeksérelme nélkül – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy osztatlan közös tulajdon esetében – vagyis amikor egy helyrajzi száma van az ingatlannak – minden tulajdonostársnak elővásárlási és előbérleti joga is van a tulajdoni hányadra.

Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke a műsorban aláhúzta: a pincék, tárolók, az udvarhasználat, az udvari beállás kérdése sokszor vitaforrás. Azonban a törvény szerint a tulajdonosi közösségnek van joga dönteni a vitatott kérdésekben – közgyűlést kell összehívni és határozatot kell hozni. A probléma a végrehajtással lehet, ha a tulajdonosok nem partnerek – fűzte hozzá.

Sarkon fordulnak a vásárlók

Balog László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint megfigyelhető a lakásvásárlók körében, hogy hiába hirdetik a piaci árnál olcsóbban az osztatlan közös tulajdonnal rendelkező ingatlant, ha a vevők ezzel szembesülnek, akkor sokszor sarkon fordulnak. Ezek az ingatlanok ezért mindig az alkalmi vétel kategóriába tartoznak, de ezért nagy árat is fizet a vevő, hiszen kódolva van a vita lehetősége – magyarázta a szakember.

Mint mondta, nem sűrűn cserélnek gazdát a 20-30 éve osztatlan közös tulajdonú ingatlanok. Emellett vannak olyan ingatlanok is, ahol az osztatlan közös tulajdon csak átmeneti. Hozzátette azt is: a közös tulajdon a hitelfelvételt is megnehezíti.

Megszüntethető?

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére több lehetőségünk is van. A legszerencsésebb, ha a felek peren kívül megegyeznek, ha azonban nem születik megállapodás, akkor bírósághoz lehet fordulni.

A megszüntetés egyik módja a természetbeni megosztás, illetve társasházzá alakítás, vagy az árverési értékesítés és a vételár felosztása – húzta alá Dr. ifj. Tóta Áron.

(hirado.hu)