2018-06-20 20:00:00 Kéknyúl-koncert a Müpában

Ezek a legkönnyebben eladható ingatlantípusok

A jelenlegi elég drága és felforgatott ingatlanpiacon is vannak olyan típusok, amiket több okból is könnyű eladni, de ezeknél is lehet hátulütő – írja Szűcs Attila, a Becsületesingatlanközvetítő Blog szakértője.

Panelek

A panellakásokat jellemzően könnyű eladni, mivel nagyon könnyű beárazni: minden fajta piacon néhány százezer forint pontossággal belőhető az ár, csak a kilátás és az állapot tehet általánosan különbséget.

No meg természetesen az inkompetens tulajdonosok! Saját példa, hogy a környéken jellemzően 17-18 M Ft-ért árult ingatlanok mellett a tulajdonos mindenáron 20 M Ft-ot szeretett volna kézbe lakásáért (a kézbe azt jelenti, hogy efölött kell lennie az alkunak és a közvetítő jutalékának is), és amikor őszintén elmondtam neki a piaci helyzetet, és a környékbeli árakat is prezentáltam, még ő volt megsértődve... Nem is tudta eladni.

Újépítésűek

Minden budapesti kerület konkrét átlagárazásokkal rendelkezik az újépítésű lakások tekintetében, így akár teljesen új, akár használt, de még újépítésűnek minősülő (a használatbavételi engedély megkapásától számított tíz éven belül) lakásokat is jól lehet árazni.

Általánosan visszatérő hiba azonban, hogy a tulajdonos a komplett felújítást/átépítést bele akarja számolni az eladási árba. Azonban hiába vásárolt eredeti Valentino csempét Olaszországból, az ő ízlését senki nem fogja az eladáskor megfizetni, csak reális árképzésnél.

Általánosan azt lehet mondani, hogy egy tíz éves újépítésű lakás általános állapotban, az eredeti burkolatokkal csak kb. 10 százalékkal ér kevesebbet, mint egy ugyanabban az épületben lévő ugyanolyan alaprajzú, de egyéni ízlés szerint komplett felújított lakás – függetlenül attól, hogy mennyit költöttek rá.

Termékek

A legfontosabb az, hogy nekünk közvetítőknek az ingatlanok csak termékek, amelyek értékesítése a lehető legmagasabb áron a feladatunk. Minden tulajdonos valamilyen szinten kötődik saját ingatlanjához, érzelmi szálak, emlékek kötik oda, amiket akarva-akaratlanul beépít a vételárba – ezt el kell tudni engedni, és ehhez elengedhetetlen egy jó beszélgetés egy közvetítővel.

(becsuletesingatlankozvetito.blog.hu)