2018-07-23 20:00:00 A Liszt Ferenc Kamarazenekar tangót játszik a Társaskörben

Gyermekszáj: honnan jön a tej?

A tej mindennapjaink része, ami még akkor is igaz, ha folyamatosan csökken az egy főre eső tejfogyasztás Magyarországon. Olyannyira, hogy míg 1990-ben tejből és tejtermékből évente fejenként 389 kiló fogyott, addig 2013-ban már csak 214. Kérdés, hogy a gyermekek mennyit tudnak a tejről?

Magyar felmérést nem találtunk, britet azonban igen, és ebből elég meglepő dolgok derültek ki. Például az, hogy minden ötödik gyermeknek fogalma sincs arról, honnan jön a tej.

De van ennél is keményebb! A fiúk tíz százaléka például úgy véli, a tej a szupermarketből jön, ami kétségkívül így van, ám talán úgy fogalmaznánk, hogy ez a valóság erősen leegyszerűsített verziója.

Mindez nem csoda, hiszen a brit gyermekek egyharmada életében nem hallott még tehénbőgést (magyarul nem látott élő tehenet), hogyan is tudná hát összekapcsolni a tejet az állattal.

A gyermekeket megkérdezték arról is, szerintük mi minden van a csokoládéban. A válaszok finoman szólva is érdekesek lettek.

Búza – 6 százalék

Növények – 9 százalék

Liszt – 12 százalék

Tojás – 20 százalék

Tej – 0 százalék

Bizony, az utolsó sor nem elírás, gyakorlatilag senki sem tudta, hogy a csokoládéban tej is van (hogy akkor miért hívják a tejcsokoládét tejcsokoládénak, azt már meg sem merjük kérdezni).

Mindezt úgy, hogy közben a szülők 73 százaléka azt állítja, fontos tudni, honnan származnak a megvásárolt élelmiszerek.

Pár érdekes tény a tejről (ha esetleg valaki nem tudná), és előre elnézést, ha alap dolgokról lesz szó, de a fentiek nyomán már nehéz biztosra menni.

Szóval a tej a tehénből „jön”, egy 300 állatból álló telep évi 2,5 millió liternyit termel. Egy pohár tejben annyi kalcium van, mint 63 kelbimbóban, 11 adag spenótban vagy 4 adag brokkoliban.

„A tej élet, erő, egészség” – verték bele több generációnyi magyarba, és bár ennek kapcsán komoly viták folynak még a szakemberek között is, az kétségtelen, hogy rengeteg, a szervezet számára fontos vitamint és egyéb nyomelemet tartalmaz.

Vitaminból például a 7–9 éves gyermekek igényéből a következő mennyiségeket biztosítja: B2-, B12-vitamin 65–75 százaléka, A-vitamin, nikotinsav és pantoténsav 35–40 százaléka, B1-, B6- és C-vitamin kb. 20 százaléka, D-, E-vitamin és a folsav kb. 10 százaléka.

Hasonló a helyzet a kalciummal, amiből napi szükségletünk kb. 800 mg, egy pohár tejben 240 mg van. A tej azért jó kalciumforrás, mert könnyen képes hasznosítani a szervezet.

(csalad.hu)