2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Székely András: A biztonság a gyermekvállalás ösztönzője

Régen a gyermekek – mint a szülők leendő időskori támogatói – a biztonság egyfajta ígéretét jelentették, ám manapság inkább a gyermeknevelés szépségéért vállalunk gyermeket. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők bízhassanak a társadalmi környezetben, és elhiggyék, hogy évtizedek múlva is képesek lesznek gondoskodni gyermekeikről – nyilatkozta a csalad.hu portálnak a Családok Budapesti Világtalálkozója alkalmából Székely András, a Népesedési Kerekasztal koordinátora.

 

Ön korábban a Három Királyfi Három Királylány mozgalom vezetője volt, napjainkban pedig a Népesedési Kerekasztal koordinátora. Milyen realitása volt a két szervezet mintegy fél évtizeddel ezelőtti alapításakor annak a maguk elé tűzött célnak, hogy Magyarországon a kívánt gyermekek valóban megszülessenek?

Dr. Kopp Mária annak idején mindkét szervezetet e cél érdekében alapította. Minden kutatási eredményből az világlott ki, hogy valójában az emberek több gyermeket szeretnének, mint amennyi ténylegesen megszületik. Ennek a különbségnek a megszüntetésére az egyik eszköz lehet a Három Királyfi Három Királylány mozgalom, amelyik inkább a társadalmi szemléletformálás oldaláról igyekszik ezt elérni, a másik pedig a Népesedési Kerekasztal, amelyik a szakemberek és a jogszabályok oldaláról vizsgálja, milyen akadályai vannak a gyermekvállalásnak, és hogyan lehetne azokat elhárítani. Látni kívánjuk, mik azok a reális lehetőségek, amelyekkel élhetnénk. A Kerekasztal megalakulása óta olyan javaslatokkal áll elő, amelyek beilleszthetőek a jogrendbe, amelyek által a családot vállalók kiszámíthatóbb, megbízhatóbb környezetben élhetnek.

 

Mi változott az elmúlt időszakban? Erősödött a remény a kívánt gyermekek megszületésére, a családok erősödésére?

A statisztikákból világosan látszik, hogy határozottan beindult egy kedvező folyamat, hiszen csakugyan több gyermek születik, vagyis javul a termékenységi ráta. Igen ám, de ezzel párhuzamosan sajnos a szülőképes nők száma csökkenni kezdett, így ez a két folyamat együttesen nem feltétlenül vezet a gyermekszám emelkedéséhez. Annyi azonban bizonyos, hogy napjainkban a párok megfigyelhető módon könnyebben döntenek a gyermekvállalás mellett. Persze még mindig több gyermeket szeretnénk, mint amennyi ténylegesen megszületik, ezért formálnunk kell a közgondolkodást, és keresnünk kell azokat a szabályokat, amelyekkel még családbarátabbá lehet tenni a társadalmi környezetet.

 

Nyilván Ön is ismeri a kételkedő hangokat, amelyek azt mondják, hogy nézzük a csupasz matematikát, hiszen ahhoz ugyanis, hogy a társadalmunk fennmaradjon, reprodukálnia kell önmagát. Ehhez pedig elkötelezett párkapcsolatok kellenek, és nyilvánvalóan az, hogy a párok legalább két gyermeket vállaljanak, de inkább többet. Van remény erre?

Sajnos elég messze vagyunk még ettől ebben a pillanatban, és állíthatom, hogy az egész fejlett világ messze van ettől. Nagyon kevés olyan európai ország van, ahol elérik a bűvös értéket, vagyis a 2,1-es mutatót, ami azt jelenti, hogy statisztikai értelemben ennyi gyermekre lenne szükség a társadalom újratermelődéséhez. De látni kell, hogy ez bizony nehéz feladat, hiszen az utóbbi időben nagyon sok minden megváltozott. Változtak a családi szerepek, a munkavállalási feltételek, az életkörülmények. Ilyen körülmények közt kell megtalálnunk azokat a célokat, amelyek a gyermekvállaláshoz vezetnek. Régen a gyermekek – mint a szülők leendő időskori támogatói – a biztonság egyfajta ígéretét jelentették, ám manapság inkább magáért a gyermeknevelés szépségéért, örömeiért vállalunk gyermeket. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők bízhassanak a társadalmi környezetben, és elhiggyék, hogy évtizedek múlva is képesek lesznek gondoskodni gyermekeikről. A biztonságos környezet tekintetben sokat javult a helyzet az elmúlt néhány évben.

 

Székely András

 

Milyen intézkedések erősítik a biztonság érzetét?

A családpolitikai támogatások nagyon fontosak, de mindig hangsúlyozni szoktam, hogy az anyagi támogatás mértéke kevésbé lényeges. Sokkal fontosabb a pozitív üzenet, ami a gyermekvállalás, a család fontosságáról szól: az üzenet, amely azt sugallja, hogy a társadalom, a jogrend és a kormányzat értéknek tekinti azt a munkát, amit a szülők a gyermekeik felnevelése érdekében végeznek. Kiemelten beszélnünk kell e tekintetben a nők szerepéről. Ők ugyanis jóval több időt töltenek el otthon a gyermekekkel, és ez a munka nincs igazán megbecsülve, a közgondolkodás nem ismeri el munkaként. Fontos ezen változtatni, és erősíteni azt a meggyőződést, hogy a gyermekek nevelése, az otthon fenntartása ugyanolyan értékteremtő munka, mint amikor valaki egy munkahelyen dolgozik, és jövedelmet visz onnan haza.

 

Tud mondani olyan kutatási adatokat, amelyekből kiderül, miért vállalunk kevesebb gyermeket, mint amennyit szeretnénk?

Amikor megkérdezzük a fiatalokat, mi lenne számukra a legfontosabb, hogy gyermeket merjenek vállalni, sok gazdasági természetű választ kapunk. Sokszor a kiszámítható lakáshelyzetet nevezik meg a gyermekvállalást ösztönző tényezőként. Olyan alapvető létbiztonsági elvárásokat sorolnak, amelyek birtokában az ember úgy érezheti, hogy méltó módon élheti le az életét, és bátran vállalhat gyermeket. Az is fontos a fiatalok számára, hogy a gyermekvállalással ne érezzék úgy, hogy mellette minden egyéb lehetőségük bezárul. Tudniuk kell, hogy visszatérhetnek a munkaerőpiacra. A bizonyosság ösztönzi a gyermekvállalást. Sajnos azonban a párkapcsolatok biztonságáról sem sokszor beszélhetünk napjainkban.

 

A Családok Budapesti Világtalálkozója jelentős rendezvény, fontos fórum azoknak, akik a család elsődlegességet hangsúlyozzák. Önnek miért fontos ez a rendezvény?

Azért, mert itt megmutathatjuk, hogy családban gondolkodni igenis érdemes. A család ugyanis nagyon sok pozitív energiát képes adni az embernek. A szerető környezet segíti az önmegvalósítást, és családban a felmerülő nehézségeket is könnyebb megoldani. A Családok Budapesti Világtalálkozója azt hirdeti, hogy érdemes a családos életmódot választani.

(csalad.hu)