A többgenerációs otthonteremtés támogatása lehetőséget kínál azoknak a családoknak, akik közös fedél alatt egymást támogatva, de mégis külön lakrészben képzelik el jövőjüket, azaz a meglévő családi ház tetőterében alakítanak ki önálló lakást a fiatal családok.

Mekkora a támogatás összege?

Azon fiatal párok, akiknek anyagi vagy egyéb okokból kifolyólag nincs lehetőségük önálló lakás vagy családi ház vásárlására, építkezésre; vagy éppen külön lakrészben, de egyikük családjának otthonában, több generáció együttélése mellett tervezik jövőjüket, a tetőtéri lakrész kiépítéséhez kapcsolódó munkálatokra az eddiginél jóval magasabb, az új lakás építése, vásárlása után járó CSOK összegének megfelelő támogatást kaphatnak.

A támogatás mértéke:

  • 1 gyermek - 600 ezer Ft
  • 2 gyermek - 2,6 millió Ft
  • 3 gyermek - 10 millió Ft

A CSOK akkor is jár, ha még nem születtek meg a gyermekek, vagy még nincs úton a baba, de tudja a pár, hogy gyermeket szeretne vállalni.

Mire fordítható a támogatás?

A házak tetőterének beépítésére is igénybe vehető a CSOK. Ennek feltétele, hogy a tetőtér-beépítéskor egy külön bejáratú lakást kell kialakítani. Tehát ha van egy olyan társasház, amelynek a tetőterében egy lakást tudnak kialakítani, akkor ehhez is igénybe vehető a teljes összegű, akár 10 millió forintos CSOK-támogatás. A támogatás megfelelő felhasználását ellenőrzik.

Hol tudok utánanézni?

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. Rendelet.

További részletek: https://www.facebook.com/watch/?v=856580991783944&t=1