A szakemberek legfontosabb ajánlása, hogy a megevett, azaz bevitt energia (kalória) legyen azonos a felhasznált kalóriával. Így energia-egyensúly alakul ki, vagyis nincs hízás és nincs fogyás sem. Emellett arra is ügyeljünk, hogy rendszeresen, naponta többször együnk zöldséget, gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan!

- A zöldségeket és a gyümölcsöket, ha lehet, hámozás nélkül, nyersen fogyasszuk, mert az értékes vegyületek többnyire a héj alatt helyezkednek el.

- A nyersanyagokat lehetőleg ne áztassuk hosszú ideig, ne kockázzuk, ne reszeljük, csak közvetlenül tálalás előtt.

- A vitaminveszteség érdekében a zöldség- és gyümölcssaláták elkészítésekor használjunk citromlevet.

- A vízben főzött zöldségek főzőlevét érdemes felhasználni, mert az ásványi anyagok és a vitaminok jelentős része kioldódik a főzővízben.

- A már elkészített ételt közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg friss fűszernövényekkel, így megőrizhető azok vitamintartalma.

- Leves helyett időnként fogyasszunk frissen préselt vagy 100 százalékos gyümölcs- és zöldséglevet, turmixot.

- A boltban, a piacon vásárolt nyersanyagokat két-három napon belül készítsük, fogyasszuk el.

- Ha friss termék nem áll rendelkezésre, válasszuk a mélyhűtött, mirelit terméket.

- Rendszeresen, naponta többször együnk gabonafélét.

- Köretként, a burgonya mellett fogyasszunk párolt zöldséget, barna rizst, vagy durumlisztből készült tésztát.

- Ételeinket csak kismértékben cukrozzuk, cukor helyett használjunk mézet, de azt ne feledjük, hogy a kalóriaértéke ennek is magas.

- Ne csokoládéval, édességgel jutalmazzuk önmagunkat, gyermekünket.

- Együnk kevésbé zsíros ételeket.

(fotó: Shutterstock)