Meghirdették a tanodák működtetését segítő pályázatot - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Meghirdették a tanodák működtetését segítő pályázatot

MTI
2020. aug. 4. 15:43
Támogatások, kedvezmények

Meghirdette a tanodák jövő évi támogatására szóló pályázatot a Belügyminisztérium (BM) társadalmi esélyteremtési főigazgatósága, az intézmények összesen kétmilliárd 507 millió forintot nyerhetnek el.

Langerné Victor Katalin, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Nógrád megyei Etesen kedden tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a pályázatot hazai forrásból finanszírozzák, a kormány 2019 óta a központi költségvetésből biztosítja a tanodák működését. Langerné Victor Katalin a tanodák szerepéről szólva kiemelte: hozzájárulnak a korai iskolaelhagyás csökkentéséhez.

A tanodás gyerekek szinte száz százaléka továbbtanul, és minden harmadik középiskolás egyetemen folytatja a tanulmányait. Így a tanodák a szegénységet is mérsékelhetik – tette hozzá.

Az etesi Kilátó Tanodában tartott rendezvényen a helyettes államtitkár megemlítette, hogy a tanodák a koronavírus-járvány idején is segítették a gyerekeket, nemcsak a tanulásban, hanem az étkeztetéssel és a tisztálkodási eszközök biztosításával is.

A tapasztalatok alapján 340 millió forintos kerettel pályázatot írtak ki nekik digitális felszerelésekre, és ebből az összegből a tanodák több mint 2500 tabletet, 436 laptopot és 1200 internet-előfizetést finanszírozhatnak.

A kétmilliárd 507 millió forintos keretre szeptember 14-ig lehet pályázni – mondta Sztojka Attila, a BM társadalmi esélyteremtési főigazgatóságának vezetője.

Az ország tanodái több mint ötezer hátrányos helyzetű tanulóval foglalkoznak, iskolán kívüli foglalkozásokkal segítik a nehéz szociális körülmények között élő diákokat. Csoportos és egyéni felzárkóztató programokat is szerveznek. Az oktatási feladatok mellett a tanodák segítenek a szakmaválasztásban és a közösségépítésben. A programban általános és középiskolás tanulók vesznek részt.