A Családvédelmi Akciótervből egy hónap múlva akció lesz, a 7 pontból 4 július elsején elindul – emlékeztetett a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a 11. kerületi Tulipán vitéz játszótéren tartotta tájékoztatóját.

Beszéde előtt nagy volt a gyermekzsivaj, szülők, nagyszülők élvezték a jó időt, de beszéde alatt mindannyian köré gyűltek, vagy a padokról hallgatták az információkat. A kerítésen kívül pedig három gyermeke és a család új tagja, Pogó kutya várta őt.

Benyújtják a családok költségvetését

Elmondta: idén is a gyermek az első, és ez jövőre is így lesz. A kormány várhatóan jövő héten nyújtja be a jövő évi költségvetést, amely a családok költségvetése lesz. Minden eddiginél több forrás jut a gyermeket vállaló és nevelő családoknak.

Zöld út a Babaváró Támogatás előtt

Július 1-jén az eredeti tervek szerint indul el a Babaváró Támogatás. A lehetőséggel azoknak szeretnének segíteni, akik házasok, tudják, hogy hamarosan gyermeket szeretnének, és ehhez segítségre van szükségük. A teljes 10 millió forintot csak akkor kell visszafizetni, ha a pár mégsem vállal gyermeket.

Ha két gyermekük születik, akkor csak az összeg 70 százalékát kell törleszteni, ha három, akkor a fennmaradó összeget elengedik, megszűnik a tartozás. Ezt a támogatást bármire fordíthatják a párok, akár otthonteremtésre, autóvásárlásra, vagy bármire, ami a babaváráshoz szükséges.

Sokan vennének új autót

Egy hónap múlva kezdődik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is. Akik legalább 3 gyermeket nevelnek, vagy úton van a harmadik gyermek, 2,5 millió forint támogatást igényelhetnek, ha legalább 7 személyes új autót vásárolnak. Megjegyezte: a nagycsaládosok általában régi autókat vásárolnak, ezzel a segítséggel most ők is új kocsiba ülhetnek. Már most óriási az érdeklődés, a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél eddig 2000-en jelezték, hogy igénybe szeretnék venni a támogatást.

Még több segítség az otthonteremtésre

Bővül az otthonteremtési program is. Négy hét múlva a használt ingatlanokra is igénybe lehet venni a kedvezményes, támogatott CSOK-hitelt. Garantáltan 3 százalék alatti kamatozású kölcsönt kérhetnek 10 millió forint értékben a kétgyermekesek, 15 millió forintot a háromgyermekesek.

A Családvédelmi Akció keretében bővül a hitelelengedés is. A második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek után 4 millió, minden további gyermek után 1-1 millió forintot ír jóvá a bank a család bármilyen ingatlan fedezetű jelzáloghiteléből.

Jövőre sincs vége

A program jövőre is folytatódik. Januárban indul a nagyszülői GYED. Azok a nagymamák és nagypapák, akik még aktívak a munkaerőpiacon, a dolgozó szülők helyett otthon maradhatnak az unokájukkal. Jövőre indul a négygyermekesek személyi jövedelemadó- mentessége is. Azoknak az édesanyáknak, akik legalább 4 gyermeket vállaltak, neveltek, munkajövedelmükből a jövőben nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kedvezmény azokra is érvényes, akiknek már felnőtt gyermekük van, ők is életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. A négygyermekes édesanyáknak így 15 százalékkal nő a fizetésük. A kormány a kedvezménnyel azoknak az anyáknak segít – mondta az államtitkár, akik egyszerre állnak, álltak helyt a családi életben és a munkaerőpiacon.