A nagy meleg megviseli a szervezetet, nyáron többet izzadunk, ezért jobban oda kell figyelni a friss sebekre. Ráadásul a friss hegeket érő fényhatás, az UV fény sajnos fokozhatja a hegképződést, ami időnként, főleg gyulladás kialakulása esetén, akár bőrelszíneződéssel is járhat – mondta Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa.

Hozzátette: a nyári hónapokban azzal is számolni kell, hogy akinek visszeressége, vénás pangása van, annál a nyári melegben a pangás és a vénára nehezedő nyomás fokozódhat, ami erősebb vérzést okozhat. A jelenlegi technikákkal azonban még a nehezen csillapítható vérzések is elállíthatóak.

Nyáron tényleg lassabban gyógyulnak a sebek?

Ez tévhit, állatkísérletek igazolták, hogy nyáron gyorsabban gyógyulnak a sebek, ami részben az immunrendszer állapotával, a több mozgással és az emelkedett D-vitamin szinttel hozható összefüggésbe. Ugyanakkor Dr. Sipos Péter arra figyelmeztet, hogy a nyári extrém meleg és a kiszáradás rontja a sebgyógyulást. Ráadásul a melegben a baktériumok is gyorsabban szaporodnak, és ebben az időszakban a nagy sebfelszínnel járó műtéteknél igazoltan emelkedik a sebfertőzések gyakorisága.

Hogyan kezeljük a sebeket nyáron?

A hegeket nyáron is ugyanúgy kell kezelni, mint bármikor máskor. Ilyenkor a meleg és a fokozott izzadás miatt előbb alakulhat ki ragtapasz-allergia vagy irritáció. Ezért érdemes jó minőségű, légáteresztő tapaszt választani. Ne feledkezzünk el a kellő mennyiségű folyadék beviteléről, a seb rendszeres fertőtlenítéséről, tisztántartásáról és kötéséről sem!

(fotó: shutterstock)