Mi történik akkor, ha:

a Babaváró Támogatás igénylésekor az édesanya már várandós (legalább 12 hetes) és 2-3 éves időközökkel további két testvér születik?

A támogatást nem kell visszafizetniük a szülőknek. A lényeg, hogy minimum 3 éves időközökön belül érkezzenek a gyermekek.

Mi történik akkor, ha:

a Babaváró Támogatás igénylésekor az édesanya már várandós (legalább 12 hetes) és a baba világrajöttét követő 2-3 éven belül ikreik születnek?

Az ikrek születését követően a támogatást nem kell visszafizetni a szülőknek.

Mi történik akkor, ha:

a Babaváró Támogatás igénylésekor az édesanya már várandós (legalább 12 hetes) és a baba világrajöttét követő 2 évvel születik egy kistestvér, majd további 4 évvel egy másik?

A kölcsön törlesztését 1 évig (a második gyermek megszületését követő 3 évvel kezdődően) kell fizetni, ami összesen 600 ezer forint.

Mi történik, akkor ha:

a Babaváró Támogatás igénylésekor még nem vár a házaspár gyermeket, majd a gyermekek az első évet követően 2-3 éves időközökkel születnek?

A kölcsönt 1 évig kell törleszteni, összesen 600 ezer forintot.

Mi történik, akkor ha:

a Babaváró Támogatás igénylésekor az édesanya már várandós (legalább 12 hetes), és a szülők 2-3 éven belül egy újabb gyermeket is vállalnak?

Ebben az esetben 3 millió forintot elengednek a tartozásukból.

Mi történik, akkor ha:

az első baba a Babaváró Támogatás igénylése után 1 évvel születik, a kistestvér pedig 2-3 évvel később?

Így 600 ezer forintot kell törleszteniük az első évben, és kicsivel kevesebb mint 3 millió forintot írnak nekik jóvá.

Mi történik, akkor ha:

Babaváró Támogatást vettek igénybe a szülők, de 1, 2 vagy 3 gyermek után elválnak?

Két gyermekig attól függ, mikor válnak el a szülők. Minél korábban, annál kevesebb a megtakarítás, hiszen a fennmaradó összeget már kamatostól kell törleszteniük. Három gyermeknél már nincs tartozás.

Mi történik abban az esetben, ha:

Babaváró Támogatást vett igénybe a házaspár, azonban ettől az időponttól számított 5 éven belül, illetve azon túl elválnak?

Az 5 éven belüli válás hátrányosabb, mint az 5 éven túli, mert hosszabb az a futamidőből hátralévő időszak, amelyre nézve már a megemelt ügyleti kamattal kell törleszteniük. 5 éven túli válásnál, ha nincs gyermek, státuszuk megegyezik a gyermektelenekkel.

Mi történik akkor, ha:

a Babaváró Támogatást igénybe vevő házaspár egyik tagja meghal, az özvegy pedig egyedül marad 1, 2 vagy 3 gyermekkel?

6 hónapra szünetel a törlesztés, majd kamatostul kell visszafizetnie az özvegynek a kölcsönt, kivéve, ha már 3 gyermek megszületett és a tartozást elengedték.

Mi történik akkor, ha:

a Babaváró Támogatást igénybe vevő házaspár egyik tagja meghal, az özvegy egyedül marad, a támogatás igénylése óta pedig 5 év már eltelt? És ha még nem telt el?

Az özvegy a kölcsönszerződés megkötésétől számított ötéves időszak lejárta előtt újraházasodhat, majd újabb 5 év áll a rendelkezésére, hogy gyermeket vállaljon. Ha 5 év már eltelt, az újabb házasság lényegtelen a konstrukció szempontjából.

Mi történik akkor, ha:

a Babaváró Támogatást igénybe vevő házaspárról később kiderül, hogy meddők?

Ha igazolják a meddőséget, a járási hivatal méltányosságból dönthet úgy, hogy nem kell visszafizetniük a kamattámogatást és/vagy nem válik kamatozóvá a hitel.