Ki jogosult a fiatalok életkezdési támogatására?

- Minden 2005. december 31. után született, Magyarország területén élő, magyar állampolgárságú gyermek;

- 2017. június 30. napja után született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek valamint 2017. június 30. napja után született, Szlovákiában élő nem magyar állampolgárságú gyermek, aki a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott „Magyar igazolvánnyal” rendelkezik.

Kell-e igényelni a fiatalok életkezdési támogatását?

Magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú gyermek esetén nem kell igényelni, az életkezdési letéti számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldön élő magyar gyermek esetén szükséges kérelmet benyújtani (Köldökzsinór program). A kérelem itt található.

Milyen összegű az életkezdési támogatás?

Életkezdési támogatásként egyszeri 42 500 forint összegű támogatási összeg jár, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán ír jóvá. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és nevelésbe vett Magyarországon élő gyermek a születése évét követő 7. és 14. évben további támogatásban részesül, amelynek összege 44 600 forint.

A számlán elhelyezett összeg – egészen a gyermek nagykorúságáig – az inflációval megegyező mértékkel kamatozik. Az így felhalmozott megtakarításról a 18. életévét betöltött gyermek rendelkezhet. Az életkezdési támogatás letéti számlán nyilvántartott összege Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával gyarapítható.

Mi az a Kincstári Start-értékpapírszámla?

Szülő, törvényes képviselő vagy hozzátartozó személyes rendelkezése mellett a gyermek részére a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapír nyilvántartási-számla, amelyre átkerül az életkezdési letéti számlán nyilvántartott életkezdési támogatás, és amelyre természetes személyek és települési önkormányzatok további összegeket fizethetnek be. A befizetések után további támogatás jár, amelynek mértéke az éves befizetések 10 %-a, de legfeljebb évi 12 000 forint. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetén a befizetések 20 %-ának megfelelő, de maximum 24 000 Ft összegű támogatás kerül jóváírásra, nevelésbe vett gyermek számára a befizetéstől függetlenül a nevelésben töltött időszakkal arányosan évente maximum 24 000 Ft összegű támogatás jár. Amennyiben a gyermek mindkét jogosultsággal rendelkezik, a támogatás mindkét jogcímen megilleti.

A Kincstári Start-értékpapírszámlán lévő megtakarításokat a Magyar Államkincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvény típusú állampapírba fekteti. A Babakötvény alapcímlete 1,- Ft és az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik, azaz az életkezdési letéti számlánál évi 3 százalékponttal magasabb kamatprémiumot fizet. 2023. február 1-jétől 17,5 %-ra emelkedett a Babakötvény éves kamata.

Kincstári Start-értékpapírszámla nyitható továbbá a 2006. január 1. napját megelőzően született, de 18. életévét be nem töltött gyermek részére is, 25 000 forint kezdő befizetéssel. A gyermek ez esetben is jogosult a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával járó egyéb kedvezményekre.

A Kincstári Start-értékpapírszámla személyesen nyitható a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán. A Kincstári Start-értékpapírszámla nyitása már személyes megjelenés nélkül, Ügyfélkapun keresztül is intézhető.

A Babakötvénnyel kapcsolatosan bővebb információk érhetők el a Magyar Államkincstár oldalán.

Mikor használható fel az életkezdési letéti számlán, illetve Kincstári Start-értékpapírszámlán kezelt megtakarítás?

A számlán nyilvántartott összegről a gyermek (fiatal felnőtt) 18. életévének betöltése napjától, de legkorábban a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitását követő harmadik év elteltétől rendelkezhet.

Az életkezdési támogatással és a Kincstári Start-értékpapírszámlával kapcsolatosan bővebb információk érhetők el a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.allamkincstar.gov.hu/csaladok-tamogatasa/gyermekvallalas-tamogatasa/eletkezdesi-tamogatas-es-start-szamla-babakotveny