Fővárosi kerületek és vidéki települések a díjazottak között

A budapesti kerületek közül a VI., a XI., a XVI., és a XXI., az 5000 fő feletti települések közül Berettyóújfalu, Érd, Mezőberény, Nagykőrös, Szigetszentmiklós, Tata és Vác, az 5000 fő alatti települések közül pedig Csepreg, Csomád, Felsőörs, Lébény és Ópusztaszer nyert a „Milyen a családbarát település, ahol jó élni 2019-ben?” pályázaton. A díj lehetőséget ad az önkormányzat számára, hogy csatlakozzon a European Large Families Confederation Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatába, és ezáltal hozzájárul a hazai és nemzetközi jógyakorlatok megismeréséhez, elmélyítéséhez.

A családok iránti elköteleződés motivál

"az a település, az az ország, ahol a családok szívesen vállalnak gyermeket, joggal bízhat a jövőjében"

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke az ünnepségen elmondta, hogy nemzetközi minták alapján megújították a díjat. Kérdés volt számukra, kell-e valamiben változtatni, megfelelő-e az értékelési rendszer. Nem mindegy ugyanis, hogy egy civil szervezet mire fektet hangsúlyt. Kitért arra, hogy az elismerésre pályázó önkormányzatokat nem a díj, hanem a családok iránti elkötelezettség motiválta. Azt is hangsúlyozta, hogy az a település, az az ország, ahol a családok szívesen vállalnak gyermeket, joggal bízhat a jövőjében. A családbarát intézkedéseknek köszönhetően pedig összetartó közösség alakul ki a településeken, az országban.

Családbarát kislexikon készülhet

A díjátadón köszöntőt mondott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke is. Emlékeztetett arra, hogy holnap kezdődik a III. Budapesti Demográfiai Csúcs, ahol tudósok, politikusok a demográfiai kérdés elméletével foglalkoznak majd, itt, a Parlamentben pedig a gyakorlat, a kormány családbarát intézkedései jelennek meg ma. Felajánlotta a NOE elnökének, hogy a Népfőiskola nevében szívesen lenne egy olyan családbarát kislexikon szerkesztője, lektora, amely leírja, definiálja a jó mintákat, például a babazászlót, a női önvédelmi képzést, a csúsztatható munkaképzést vagy a komatál programot.

Szükség van az önkormányzatok partnerségére

A díjazott települések sokszínűek, de az közös bennük, hogy igazodnak a helyi igényekhez.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszámolt arról, hogy július 1-e óta már 40 ezer család vette igénybe a kormány családbarát intézkedéseit. A családalapításban ugyanakkor az is döntő, hogyan tudják a családok helyben szervezni az életüket. Kijelentette: egy ország csak akkor lehet családbarát, ha ebben az önkormányzatok is partnerek. Mivel az első ilyen elismerést 2006-ban adták át, ez igazolja, hogy a szemlélet nem újkeletű. A díjazott települések sokszínűek, de az közös bennük, hogy igazodnak a helyi igényekhez. Személyes kedvence a babafa ültetése. Amikor egy újszülött jön a világra, a szülők fát igényelhetnek. Ez szimbóluma annak, hogy a gyermek születése nem a jelenről, hanem a jövőről, a generációk közötti együttműködésről szól. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint a díj azért különleges, mert egy olyan civil szervezet kezdeményezése, amely a családdal, a család gondozásával, segítésével foglalkozik.

Települések a családok szolgálatában

családok nélkül nincs helyi és nemzeti jövő

Az ünnepélyes rendezvény része volt az Önkormányzatok a Családok Szolgálatában című szakmai program is, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) közreműködésével. Fűrész Tünde, a szervezet elnöke azt emelte ki, hogy az önkormányzatok elkötelezettek a családok ügye mellett annak érdekében, hogy helyben gyarapodjanak, sokasodjanak. A helyi közösséget építő települések tudják, családok nélkül nincs helyi és nemzeti jövő. A számok tükrében is sikeresnek nevezte a kormány családpolitikai intézkedéseit. A Babaváró támogatást országszerte eddig 12 500-an vették igénybe, a CSOK-kal már 100 000-en éltek, a bölcsődefejlesztésben pedig az önkormányzatok nyújtottak nagy segítséget az államnak. Jelenleg 226 minibölcsőde, 810 bölcsőde és 671 család- és karrierpont segíti a családokat.