– Tovább emelkedik, két év alatt összesen 30 százalékkal nő a bölcsődei szakdolgozók bére és több forrás jut intézményfejlesztésre is – közölte a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos. Tájékoztatása szerint a bölcsődefejlesztések következtében további ötezer szakemberre - köztük kisgyermeknevelőre, bölcsődei dajkára - lesz szükség

Két év alatt akár bruttó 161 ezer forinttal nőhet a bér

Kovácsné Bárány Ildikó felidézte, hogy az elmúlt években a felsőfokú képzettséggel rendelkező szakdolgozók bére 63 százalékkal, a középfokú végzettségűeké 44 százalékkal nőtt. A bölcsődei bérfejlesztés az összes szakdolgozót érinti, azaz 10 ezer embert.

A részleteket ismertetve elmondta, hogy az idei, első emelt összeget februárban kapják kézhez a dolgozók. Végzettségtől, munkakörtől és a pályán eltöltött időtől függően legkevesebb bruttó 18 ezer (nettó 12 ezer), illetve legfeljebb 73 ezer (nettó 53 ezer) forintra, jövőre pedig legalább bruttó 24 ezer (nettó 18 ezer), illetve maximum 161 ezer (nettó 110 ezer) forint többletre számíthatnak.

Jelentősen nő a bölcsődei pótlék összege, ami 2020-tól kiterjed a bölcsődei dajkákra és a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre és szaktanácsadókra is. A bölcsődei pótlék beszámít a jubileumi jutalom alapjául szolgáló illetménybe.

Ezen felül annak a kisgyermeknevelőnek, aki sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozik, differenciált gyógypedagógiai pótlék jár. Ennek összege 20 ezer forinttól 40 ezer forintig terjedhet, attól függően, hány gyermeket nevel, gondoz.

Több pénz jut a gyermekek nevelésére, gondozására

A miniszteri biztos beszámolt arról, hogy tovább folytatódik a bölcsődefejlesztés és a férőhelyek bővítése, ez a Családvédelmi Akcióterv fontos része. 2010 óta 32 ezerről 51 ezerre nőtt a férőhelyek száma, 2022-re 70 ezer a cél. Tavaly és idén összesen csaknem 120 milliárd forintot fordított a kormány bölcsődefejlesztésre, a hagyományos bölcsődék mellett egyre több mini-, családi- és munkahelyi bölcsődékben is várják a gyermekeket. A családi bölcsődék 2019-hez képest dupla normatívát kapnak. 360 ezerről 700 ezerre emelkedett az évente, gyermekenként kapott összeg, annak érdekben, hogy több pénz jusson a működtetésre, fenntartásra, és a kisgyermekes családoknak is kevesebbet kelljen fizetniük.

Az alapnormatíván felül differenciált támogatást biztosítanak a sajátos nevelési igényű, a hátrányos helyzetű, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátása után. Az alapnormatíva, vagyis a 700 ezer forint duplája jár az SNI-s gyermek ellátása esetén, a hátrányos helyzetű kisgyermek után annak 110 százaléka, vagyis 770 ezer forint, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek után pedig 120 százaléka, azaz 840 ezer forint támogatás jár.

Egyre népszerűbb lesz a szakma

Kovácsné Bárány Ildikó szólt arról is, hogy a béremelés pályaösztönző és pályamegtartó erővel bír. Ma már kétszer annyi fiatal választja a csecsemő- és kisgyermekképzést, mint pár évvel ezelőtt.