Az 50-70 négyzetméteres budai lakásoknál az egymilliós négyzetméterárral elérték a felső határt. Ez azt jelenti, hogy ebben az árkategóriában csak az igazán jó adottságú lakásokat lehet gyorsan eladni. Az eladó lakások csak akkor tudnak megfelelni a keresési igényeknek, ha a 90-es években vagy azután épültek, ezáltal szebb és újszerűbb formát kaptak – mondta Gadanecz Zoltán.


Ráadásul sok 90-es évek előtt épült ház állapota már nem megfelelő, mert a lakóközösség elöregedett, és nem fordít kellően nagy hangsúlyt az épületek karbantartására – tette hozzá.


A szakértő elmondta azt is, hogy az agglomeráció iránti kereslet is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. Ez jellemző változás azokban az időszakokban, amikor fellendül az ingatlanpiac.


Az emberek nem sajnálják az időt és a pénzt azért, hogy nagyobb lakást vásároljanak a város közelében. Aki korábban kiment Dunakeszire, hajlandó kimenni Gödre is, hogy tágasabb ingatlanhoz jusson akár kevesebb pénzért - osztotta meg tapasztalatait Gadanecz Zoltán.


Hozzátette: Csömör, Pécel és Budakeszi is nagyon népszerű, és amíg nem történik visszaesés a piacon, ez a keresletnövekedés folytatódni fog. Budapest még mindig húzza magával az agglomerációt - fogalmazott.