Az UV-sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg: az UV-A-t és az UV-B-t. Az UV-B általában károsabb, mert nagyobb energiát hordoz, azonban nagy részét a szaruhártya és a szemlencse elnyeli. Az UV-A sugárzás kisebb energiájú, de kevésbé nyelődik el a szem elülső szöveteiben, így több károsodást tud okozni a szem belsejében – figyelmeztetett az adjunktus.


Mindkét típusú UV-sugárzás káros a szemre, ám a megfelelő napszemüveg mindkettőt blokkolja

- hangsúlyozta a szakorvos.


UV-sugárzás egész évben ér minket, ám a nyári hónapokban nagyobb az UV-expozíció rizikója, különösen 10 és 15 óra között, illetve a fényvisszaverő felszínek közelében: vízparton, homokos részeken, hóban illetve magashegységekben – magyarázta a szakember. A pterygium, vagy más néven kúszóhályog például különösen gyakori a vízparton vagy magas hegységekben dolgozóknál.


A pterygium tulajdonképpen egy kötőhártya vastagodás, ami a szemfelszínen nő és azért veszélyes, mert rá tud kúszni a szaruhártyára, gyakori gyulladást és fénytörési hibát okozva ezzel a szemfelszínen. Ha elég hosszú ez a kúszóhályog, elfedheti a szaruhártya optikai zónáját is, jelentős látásromlást okozva ezzel – fogalmazott Dr. Schneider Miklós. Ezt a kóros elváltozást csak műtéti eljárással lehet gyógyítani – tette hozzá.

A nagy mennyiségű UV sugárzás elősegíti a szemlencsében a szürke hályog kialakulását is, de akár rákot is okozhat nemcsak a szemhéj bőrén, hanem magában a szemben is.


Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy az UV-sugárzás növeli a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, míg mások nem találtak összefüggést a kettő között. Laboratóriumi körülmények között az UV-sugárzásnak kitett retina szövete valóban károsodik, mely alapján az makuladegenerációval való kapcsolat elsősorban feltételezés. Mivel a betegség jelentkezését sok tényező befolyásolja, nem lehet száz százalékos biztonsággal kijelenteni az összefüggést – hangsúlyozza Dr. Schneider Miklós.



A szemünket megfelelően védő napszemüvegnek mind az UV-A, mind az UV-B sugarakat ki kell szűrnie. Az UV400-as jelzéssel ellátott termékeket kell keresni,

ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig a sugárzás 100 százalékát blokkolja – hangsúlyozta a Szemészeti Klinika adjunktusa.


Mint elmondta, a napszemüvegnél a szín és a sötétség az UV- sugárzás szempontjából nem lényeges, a forma viszont sokkal inkább. Minél nagyobb, annál jobb, hiszen az oldalról bejutó napsugarak is károsíthatják a szemet, ezért a hajlított ívű, nagy lencséjű napszemüvegeket érdemes választani.


Ha a lencséken nincs UV-szűrő, csak sötétítenek, akkor a pupilla kitágul, ezáltal még több káros sugárzás érheti a szemet - figyelmeztetett Dr. Schneider Miklós.


Hangsúlyozta: a napba nézni még UV-szűrős napszemüvegben is tilos; ilyenkor a direkt napfény fókuszálódik a retinának arra a pontjára, ahol az éleslátás van, gyakorlatilag megégeti azt, ami maradandó károsodást okoz. Erre napfogyatkozáskor is különösen oda kell figyelni.


A napszemüveg vásárlással kapcsolatban megjegyezte, hogy


nem minden esetben a drágább napszemüveg a jobb, mivel az UV szűrő ma már olcsó technológiának számít.


A megfelelő napszemüveg gyermekeknél is ugyanolyan fontos, és ajánlott széles karimájú kalap viselése még borúsabb időben is – tanácsolta Dr. Schneider Miklós.