1. Keresztrejtvény

Nem véletlenül az idősebbek egyik kedvenc elfoglaltsága, hiszen javítja a memóriát és logikus gondolkodásra késztet. Fontos megjegyezni, hogy ez a fajta tevékenység – bár nagyban hozzájárul a szellemi jólléthez – nem kínál fejlődést, csak szinten tartást eredményez. Ettől függetlenül nemcsak hasznos időtöltés, hanem remek kikapcsolódás is.

2. Fiatalság

Gyakran hallani nagymama és nagypapa korú embertől, hogy azért élvezik nagyon a fiatalok társaságát, mert az a temperamentum és életfelfogás őket is fiatalon tartja. Úgy érzik, hogy haladnak a korral, követik az aktuális trendeket, sőt, még egy-egy szleng kifejezést is ellesnek az unokáktól. És ez így is van: vegyük tehát körül magunkat fiatalokkal!

3. Meditáció

A különböző meditációs technikák elcsendesítik a szellemet. A dolgos hétköznapok pörgése mellett rendkívül hasznos egy-egy csendes elmélkedéssel egybekötött légzőgyakorlat, vagy akár egy hosszabb, elalvás előtti mély, pihentető tudatállapot. Nemcsak ellazítja a test izmait, hanem a gondolatok rendszerezéséhez és a kellemes alváshoz is hozzájárul.

4. Olvasás

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy az olvasás mennyire hasznos az élet minden területén. Segíti a kommunikációt, növeli a szókincset, kikapcsolódást nyújt és tájékoztató jelleggel is bír. Szinte mindegy, mit olvasunk – szépirodalmat, szórakoztató irodalmat, cikkeket, vagy pletykalapot – a lényeg, hogy olvassunk, ez a tevékenység ugyanis szintén óriási szerepet játszik a mentális egészség megtartásában.

5. Fejlődés

Sajátítsunk el egy idegen nyelvet, iratkozzunk be egy tanfolyamra, játsszunk hangszeren, vagy találjunk magunknak egy érdekes hobbit!

„Jó pap holtig tanul” – szokták mondani. Fontos, hogy idős korunkban se veszítsük el lelkesedésünket az ismeretlen dolgok iránt és maradjunk nyitottak a fejlődésre. Mindig tanuljunk valami újat: sajátítsunk el egy idegen nyelvet, iratkozzunk be egy tanfolyamra, játsszunk hangszeren, vagy találjunk magunknak egy érdekes hobbit! Biztos, hogy mindenkinek van olyan célja az életében, amit fiatalon nem volt lehetősége megvalósítani, a békés öregkor viszont elegendő időt kínál erre.

6. Mozgás

A tánc bizonyítottan jótékony hatást gyakorol az egészségünkre. Fejleszti a kognitív képességeket, növeli a fizikai aktivitást és segít a társas kapcsolatok építésében. Amennyiben más típusú sportban tudnánk kiteljesedni, tökéletes lehet egy kis kocogás vagy úszás, ugyanis a mozgás endorfint termel, amely köztudottan a boldogságunkért felelős hormon, és sosem elég belőle. Aki pedig extrém sportokban is részt vesz, annak az adrenalin biztosítja majd, hogy fiatalnak érezhesse magát.

7. Stresszoldás

A stressz nemcsak a testet mérgezi, hanem az idegrendszert is leterheli. Törekedjünk a pozitív gondolkodásra: legyünk sokszor hálásak, értékeljük azt, amiben jók vagyunk és szeressük a körülöttünk lévőket. Nyilván a negatív hatások által okozott stressz-hormon termelést teljes mértékig nem tudjuk leállítani, viszont szabályozni igen, például azzal, ha megpróbáljuk kizárni a feszültséget keltő dolgokat az életünkből és inkább a céljainkra fókuszálunk.

8. Kreativitás

Kertészkedés, szobrászat, festészet, kötés, horgolás: ezek mind-mind olyan tevékenységek, amelyek nem csupán szórakoztatnak, hanem építő jellegű munkára is késztetik az elmét. A család is nagyban hozzájárulhat a kreatív időtöltéshez: építőkockázás és babaházépítés a kisunokával, vagy sütés-főzés a kedvessel. Az alkotói munka agyunk kreatív központját fejleszti, a munka végeztével megélt sikerélmény pedig garantálja a jó hangulatot is.

(fotó: Shutterstock)