Szúnyogriasztók házilag

A szúnyogok gyorsan továbbállnak, ha számukra kellemetlen illatokkal találkoznak. A jó hír az, hogy csupa olyan illatról beszélünk, ami az emberek körében nagyon is népszerű.

1. Eukaliptusz

Nem csupán megfázáskor érdemes eukaliptusz olajat használni, hanem akkor is, ha távol szeretnénk magunktól tartani a szúnyogokat. Dörzsöljünk a csuklónkra pár cseppet, és máris kész a természetes szúnyogriasztó.

2. Citromfű

Ha van erkélyünk vagy kertünk, akkor nyáron szinte kötelező a citromfű ültetése. Kiváló szúnyogriasztó megoldás, ha a kis levélkéket a bőrünkbe dörzsöljük, ráadásul az illata is kellemes.

3. Levendula

A levendula elsősorban nyugtató hatásáról ismert, ráadásul finom illata miatt is nagyon népszerű. Olajként pedig többféleképpen kihasználhatjuk szúnyogriasztó tulajdonságát is. Készíthetünk testpermetet: 1 dl vízbe csöppentsünk 10 csepp levendula illóolajat, majd egy fújófejes flakonba töltve permetezzük magunkra. Ha nem kedveljük a levendula illatát a bőrönkön, elegendő, ha anyagdarabokat mártunk levendulaolajba, majd ezeket a ház nyílászáróira akasztjuk. Az már csak ráadás, hogy az utóbbi módszerrel a pókokat is távol tarthatjuk otthonunktól.

Csípésekre ajánljuk

Ha elkerülni már nem tudtuk a csípést, akkor érdemes vakarászás helyett mielőbb enyhíteni a viszketést.

1. Citrom

A citrom leve semlegesíti azokat az anyagokat, amelyeket a szúnyogok a bőrünkbe juttatnak – emiatt nem érezzük a csípésüket, csak a viszketést. Alaposan a bőrünkbe dörzsölve nem viszket majd a csípés helye.

2. Banánhéj

Miután megtisztítottuk a banánt, ne dobjuk el a héját, ha van rajtunk egy-két szúnyogcsípés. Helyette a héj belső részével dörzsöljük be a csípéseket, és garantáltan el fog múlni az égő, viszkető érzés.

3. Teafilter

Készítsünk zöld teát, de a filtert használat után ne dobjuk ki, hanem hűtsük le, majd borogassuk vele a szúnyogcsípés helyét. Sokszor tapasztaljuk, hogy a csípés nemcsak viszket, hanem alaposan fel is dagad a bőrünk. A hűtött zöldteafilter a duzzanatot is lelohasztja, valamint enyhíti a viszketést.

4. Fogkrém

A fogkrém kamaszkorunk nagy kedvence volt, ha pattanások jelentek meg a bőrünkön. Este felkentük, és reggelre elég rendesen leszárította. Szúnyogcsípések esetén nem a fogkrém szárító tulajdonságát használhatjuk ki, hanem a mentolos hűsítő hatását. Napközben ezt a módszert ne alkalmazzuk, de a csípéseken éjszaka sokan segít.

(fotó: Shutterstock)