2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

Szent István-napi várjátékok Hollókőn

2018. Augusztus 20. - 2018. Augusztus 20.

Idén is megrendezik a hagyományos Szent István napi várjátékot augusztus 20-án Hollókőn - közölte a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kelecsényi Péter elmondta: fegyveres harcok és csaták hiteles forgatagával, táncosok és zászlóforgatók bemutatóival várják a látogatókat az államalapítás ünnepén, az élményt középkori muzsika, önkéntes katonákkal megerősített várostrom, és a vár előtti térre kiköltöző kézművesek vásári portékái teszik teljessé.

A program délelőtt 11 órakor ünnepélyes megnyitóval, a szereplők felvonulásával kezdődik.

Bemutatót tartanak a várban Szent László Vitézei és a Pavane Történelmi Táncegyüttes, a Pavane zászlóforgatók és a Debreczeni Dósa Gyalogos Bandérium.

A Szent Sebestyén Számszeríjász Bandérium a vár udvarában a középkori harci eszközökkel ismerteti meg az érdeklődőket, a vár előtti területen pedig a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagokat és a Szent Sebestyén Bandérium számszeríjász bemutatóját láthatja a közönség.

A nap folyamán a gyalogos bandérium szemlézik a faluban is, és Szent László Vitézei is őrjáratot tartanak a falu főutcájában, hogy bíróság elé állítsák a gonosztevőket, és igazságot tegyenek a peres ügyekben.

A Pavane zászlóforgatók a faluban és a templom előtt is bemutatót tartanak, muzsikál és táncházra várja Hollókő vendégeit a Tabulatúra Együttes, de a templom előtt és a Babamúzeum előtti téren is zenészek muzsikálnak majd vasárnap.

Eközben ostromjátékok zajlanak a várban az összes szereplő bevonásával, sőt, várják az önkéntes vitézeket is. A vár udvarán lesz látható a Tűzpadka középkori lakomakészítési bemutató, majd mindenki asztalhoz ülhet a Győztesek lakomáján.

A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend tagjai játszóházat tartanak, a Debreczeni Dósa Gyalogos Bandérium pedig két sátrat állít fel a vár előtt, ahol bemutatják a tábori életet, fegyverekkel gyakoroltatnak, és középkori ételkóstolót tartanak.

(MTI)

Időpont: augusztus 20.

Helyszín: Hollókő