2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

Szalay Zoltán fotói a Cultiris Galériában

2018. Február 14. - 2018. Március 17.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás alapítójaként is ismert, legendás fotográfus, Szalay Zoltán hagyatékából látható emlékkiállítás Ismerős és ismeretlen képek címmel szerdától a budapesti Örkény István könyvesbolt Cultiris Galériájában.

Éppen egy éve, 2017. február 14-én hunyt el Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus, a magyar sajtó-fotográfia kiemelkedő személyisége, a Magyar Sajtófotó Kiállítások elindítója és harminc éven át a rendezője - idézték fel közleményükben a szervezők.

Sokszínű tematika jellemezte a munkásságát, amely az ötvenes években kezdődött igazolványképek készítésével. A későbbiekben országos lapok és hetilapok munkatársa, rovatvezetője, képszerkesztője volt, és fotós generációk nevelkedtek fel a keze alatt. Művészekről, tudósokról, muzsikusokról készített és híressé vált portréit több hazai és külföldi helyszínen mutatta be önálló kiállítások keretében.

Az elmúlt hatvan évben készült riport- és zsánerképei ma már dokumentum értékűek; a magyar társadalomábrázolás, politika- és kultúr- és fotográfia-történet számára is nélkülözhetetlenek - hangsúlyozzák a szervezők.

A közlemény szerint Szalay Zoltán hagyatékában több tízezer felvétel maradt feldolgozatlanul, ezek várhatóan még számos meglepetést tartogatnak.

A képek feldolgozását a Fortepan online fotóarchívum kezdte meg, ebből az anyagból a kiállítás látogatói már találkozhatnak néhány fotóval. A tárlatra ezeken a képeken felül Kincses Károly fotómuzeológus válogatott Szalay Zoltán hagyatékából többségében még nyilvánosságra nem került felvételeket, olyan képi világot mutatva be, amely a fotós szakma és nagyközönség számára is újdonság lesz - közölték a szervezők.

Szalay Zoltán emlékkiállítása március közepéig látható a Szent István körúti Cultiris Galériában.

(MTI)

Időpont: február 14 - március 17.

Helyszín: Cultiris Galéria