2019-01-23 19:30:00 Bogányi Gergely koncertje a Zeneakadémián

Marék Veronika életmű-kiállítás nyílt a Projekt Galériában

2017. December 3. - 2017. December 31.

A tárlaton a művész mesekönyv-illusztrációi mellett megjelennek a jól ismert mesehősöket ábrázoló tárgyak is.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatóhelyettese elmondta: "Marék Veronika meséi örök érvényűek, rólunk szólnak, a mindennapjainkról. Egyszerű, rövid mesék, amelyek nem gügyögnek a gyerekekhez, nem akarnak álságos, naiv világot teremteni. Kapcsolatokról szólnak, érzésekről, az életünkről".

Felidézte, hogy éppen ezen értékek miatt döntött úgy, hogy Boribon és Annipanni meséit bábszínpadra viszi, hiszen ezekben a történetekben pont annyi a dráma, amennyire egy kisgyermeknek szüksége van.

Az írónő meséiből készült Boribon és Annipanni című darabot 2013-ban mutatta be a Budapest Bábszínház. Az előadás még abban az évben elnyerte a színikritikusok legjobb gyerek- és ifjúsági előadásnak odaítélt díját.

Azóta is az egyik sikerdarabja a színháznak, az eddigi 140 előadását összesen 56 ezer néző látta - fűzte hozzá.

Marék Veronika a megnyitón köszönetet mondott a szülőknek, akik tovább éltetik meséit, pedig az ezredfordulón azt gondolta, hogy történetei felett már eljárt az idő, nem lesz rájuk többet igény.

"Ennek ellenére most, 17 évvel az ezredforduló után is érzem az érdeklődést, a várakozást és remélem, hogy ha Isten is úgy akarja, ezt az érdeklődést új könyvekkel tudom majd megköszönni" - tette hozzá.

A Móra Könyvkiadó tárlata a decemberben 80. születésnapját ünneplő szerző gazdag életművéből válogat. Az eredeti rajzok és a klasszikussá vált kötetek magyar és külföldi kiadásai mellett a művek alapján készült játékok és applikációk, valamint személyes tárgyak teszik teljessé a január elejéig látható kiállítást.

(MTI)