2019-01-20 10:00:00 Csíkoska és Pöttyöske és a bajba jutott kukák

Leonardo-kiállítás

2017. Március 29. - 2017. Július 5.

Az Atomenergetikai Múzeum megnyitásának 5. évfordulója alkalmából az intézmény történetének áttekintésével, neves előadó meghívásával és Leonardo da Vinci-kiállítás megnyitásával készültek a múzeum munkatársai.

Az intézmény létrejötte, európai viszonylatban is egyedülálló, 5 éves működése során számos kísérleti jellegű programot, rendezvényt vitt véghez: ezek nagy része a sikeres fogadtatást követően beépült a hétköznapi munkába: múzeumpedagógiai foglalkozások óvodásoktól az egyetemistákig, családi és szakmai programok, országos programsorozathoz kötődő rendezvények. A kísérletezés, a tárgyak megtapintása, kipróbálása, a fizikabemutatók észrevétlenül hozzák mind közelebb a látogatókhoz a tudományos ismereteket.

A kísérletezés és a kísérletekből származó nagy felfedezések, találmányok kapcsán Leonardo da Vinci mérnöki munkásságát állítja középpontba a múzeum egy időszaki kiállítás formájában.

A polihisztor ugyanis nem csupán azt kutatta, hogy hogyan működik valami, hanem azt is tudni akarta, hogy miért éppen úgy történik, és nem másként. A zseniális olasz művész-tudós harci szekere, repülő szerkezetei, nyomdagépe, kerékpárja, mechanikus elemei – összesen több mint húsz, fából készített modell – 2017. március 29-től július 25-ig tekinthetők meg az Atomenergetikai Múzeumban.

A múzeumnak kiemelt célja, hogy továbbra is szerepet vállaljon a nukleáris energetikával kapcsolatos ismeretterjesztésben.