Magyarország világviszonylatban az elsők között áll védőoltások terén: szigorú oltási rendszerünknek köszönhetően hazánkban 98 százaléknál is magasabb az átoltottság. Dr. Berta Csilla gyermekgyógyász- és infektológus szakorvos azt vallja, érdemes élni az ajánlott oltások adta lehetőséggel is, hiszen számos veszélyes betegséget elkerülhetünk egy-két pici szúrással. Tisztában van azonban azzal a ténnyel is, hogy a családok anyagi keretei sokszor nem engedik meg, hogy az összes létező ajánlott oltást beadathassák. Ilyenkor muszáj mérlegelni, melyiket válasszuk, ehhez azonban tudnunk kell, melyik vakcina mi ellen nyújt védelmet.

A Rota-vírus elleni védőoltás egy hányással, hasmenéssel járó betegségtől véd – kezdi szakértőnk. – Főleg csecsemőkorban kiszáradáshoz vezethet, ezért érdemes beadatni. Az oltóanyagnak 2 típusa létezik, az egyiknél 6 hónapos korig, a másiknál 8 hónapos korig be kell fejezni az oltást. A kullancsok által terjesztett kullancsencephalitis elleni vakcina szintén rendkívül fontos, hiszen rengeteg a fertőzött kullancs, és még a városban élők sincsenek biztonságban. A vakcina ugyan a Lyme-kórtól nem véd meg, viszont az agyvelőgyulladástól igen. A Lyme-kórnak egyébként is jellegzetesek a tünetei, ezért könnyen felismerhető, majd időben orvoshoz fordulva antibiotikum segítségével kezelhető is a betegség. A Hepatitis A és az influenza elleni oltás is az ajánlott vakcinák között szerepel. Ez utóbbit minden évben be kell adatni.

Ajánlottból kötelező

A betegség súlyossága és előfordulási gyakorisága indokolhatja, hogy egy ajánlott oltás kötelezővé váljon. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a bárányhimlő elleni védőoltás 2019 szeptemberétől lesz kötelező.

A bárányhimlő ma már sokkal agresszívabb, mint pár évtizede.

– A terv az, hogy az első oltást 13, a másodikat pedig 16 hónapos korban adják a kisgyermekeknek, így nem ütközik a másfél éves korban adandó kötelező oltással. Hiába mondják, hogy ártalmatlan betegség, vírusmutációnak köszönhetően ma már sokkal agresszívabb a vírus, mint pár évtizede. Nem lehet előre tudni, hogy 3 vagy 3000 pöttyel jár-e a mi gyermekünknél a fertőzés, vagy kialakul-e szövődmény. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kisgyermek több hétig kiesik a közösségi életből, sőt, akár egy családi nyaralás is rámehet a ma már megelőzhető betegségre. Ha testvérek is vannak, akkor a számolhatunk jó pár plusz lábadozással töltött héttel.

A B típus előre tör

– Azt tanácsolnám a szülőknek, hogy a Meningococcus C és B ellen mindenképpen legyenek beoltva a csecsemők, hogy védetté váljanak a közösségbe kerülés idejére! Az agyhártyagyulladás mindkét itthon előforduló alfaja halálos kimenetelű lehet. Az első 8 órában kiderül, hogy meghal-e a beteg vagy sem! Magyarországon évente 60 olyan halálesetet regisztrálnak, amelyért a C és a B típus a felelős. Mindkettő ugyanolyan súlyos, de a C elleni oltáshoz már szinte térítésmentesen hozzá lehet jutni, így a lakosság nagy része átoltottá vált. Emiatt viszont a B típus tör előre. Sajnos jelenleg senki sem jogosult az oltóanyagok kedvezményes megvásárlására, pedig a Meningococcus B esetében az ajánlott fogyasztói ár 29 ezer forint, és nem csak egyszer kell beoltatni a kisgyermeket: a 3 hónapos korban megkezdett oltást például még 3-szor meg kell ismételni, tehát összesen 4 oltóanyagra van szükség, ami már jelentős kiadásnak számít. A Rota-vírus elleni oltás szintén a költséges vakcinák közé sorolható, de a bárányhimlő elleni oltás is csak azoknak válik ingyenessé, akik szeptembertől töltik be a 13. hónapot.

Néhány önkormányzat átvállalta egyes ajánlott oltóanyagok költségeit, mint például a Meningococcus B, vagy a Rota-vírus. Támogatom ezt a hozzáállást, nagyszerű lenne, ha mások is követnék Érd vagy Százhalombatta példáját! Természetesen az lenne az ideális, ha ingyenessé válhatnának az ajánlott vakcinák, de a Meningococcus B esetében annyira költséges az előállítás, hogy erre sok esélyt nem látok.

Nem lesz a gyermek autista az oltástól!

Időről időre hallani, hogy néhányan teljesen elzárkóznak az ajánlott oltásoktól, sőt, esetenként hamis igazolásokat szereznek be, hogy még a kötelező oltásokban se részesüljenek a gyermekeik, annyira félnek az – egyébként nem létező – életveszélyes mellékhatásoktól.

Ezektől a védőoltásoktól nem kell félni, maximálisan biztonságosak – nyugtat meg mindenkit a doktornő. – Nyilván a beadott vakcina reakciót vált ki a szervezetből, ez láz, végtagfájdalom, helyi duzzanat, bőrpír, bágyadtság, aluszékonyság formájában jelentkezik, de ez a kötelező oltásokra is vonatkozik. Jobb elkerülni azokat az oldalakat, ahol olyan súlyos mellékhatásokkal riogatnak, mint a bénulás vagy az autizmus, hiszen mindez nem igaz. A már beoltott lakosságot ugyan nem fenyegeti az a veszély, hogy elkap valamit egy nem beoltott ismerőstől, ettől függetlenül az oltásellenesek munkálkodása nagyon veszélyes, mert a védelem esélyétől fosztja meg a követőit – fogalmazott a szakértő.

(fotó: Shutterstock)