A bonsai hazája Japán, de rajongótábora szerte a világon mindenütt él, és aktívan gyűjt, metsz, egyenget. Mert bonsai-fácskája bárkinek lehet. Ne vásároljunk vagyonokért éltes példányokat! Ha van kedvünk kísérletezgetni, séta közben a felnőtt fák közvetlen közelében gyűjthetünk magoncokat, a legtöbbjükből aranyos bonsait lehet nevelni! Nem kell hozzá más, csak lelkesedés, metszőolló, és türelem. Pár dolog azért akad, amikre nem árt, ha figyelünk, íme a segítség.

Metsszük bátran!

A bonsai nevelésben az a különleges, hogy mi döntjük el, milyenre fogjuk formálni. A bonsaiok nagy teret adnak a kreativitásnak: igen jól tűrik a metszést. És erre szükség is van, túlzott ághosszúság, vagy ágtorlódás esetén a metszést évente négyszer is el lehet végezni. Éles olló, metszőolló a fő szerszám erre. A legszebb bonsaiok ágrendszere kúp vagy háromszög alakban terjeszkedik. Ahhoz, hogy ez profi módon sikerüljön, legelőször is meg kell határoznunk a fácskánk elölnézetét: az oldalágakat aztán ehhez képest tudjuk megszabályozni. Ne törekedjünk szimmetriára, a kuszaság sokkal jobban hasonlít az eredetire, mint a szabályozott, rendezett hatás.

Használjunk drótot is!

A bonsainevelés különleges eszköze a drót. Hogy miért fontos ez? Először is azért, mert az ágat a kívánt irányba tudjuk vele hajlítani. A bátrabbak viszont másra is használhatják a drótot: ha elszorítjuk a kérget, az tápanyagtorlódást okoz, ettől gyorsabban vastagszik a lekötözött ág vagy törzs. Mindkét esetben bánjunk óvatosan a szorítással, hajlítással, a kicsi ágak könnyen törnek.

Hova tegyük a fácskát?

A bonsainak az a legjobb, ha szabadban, természetes időjárási környezetben tároljuk, hiszen a legtöbben télállók. Asztallap magasságú padokra, vagy falhoz erősített polcra szokás tenni a gyűjteményt. Időnként érdemes megforgatni a növényeket, hogy minden oldalukon elegendő fényt kapjanak, és semmiképp se érje őket túl sokáig árnyék. Ha belső térben szeretnénk elhelyezni a fácskát, ne az ablakpárkányra tegyük, mert ott túl sok napfényt kap, a fűtőtesttől pedig tartsuk távol.

Hogyan gondozzuk?

A kis növény földje semmiképp se száradjon ki, de vízben sem szeret állni! A locsolás mellett pár évente gondolnunk kell az átültetésre is, de nagyobb méretű tálba csak akkor indokolt áttenni a bonsait, ha az eredetit már kinőtte. A legjobb, ha ehhez speciális bonsai ültető-közeget használunk: a jó víz- és légáteresztő képesség mellett ez képes megkötni az feleslegben lévő tápanyagot, illetve a szennyező anyagokat is. A kis tálméret miatt nem árt néha műtrágyázni is.