A gyümölcs minden részét feldolgozzák: a levéből ital, a darálékból pedig állati eledel készül. A gyümölcsléhez újrahasznosítható csomagolást használnak.

Először kiválogatják és megmossák a gyümölcsöket, majd ledarálják, és 380 báron kipréselik belőle a levét. Nagyjából 70 százalékát tudják így felhasználni. A folyadék 60 százaléka alkalmas 100 százalékos almalé előállítására. A préselést a pasztőrözés és a csomagolás követi – mondta Fatér Balázs István, az Albióka Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet szakmai vezetője.

Az almalé előállítása során fontos szempont a fenntarthatóság, így mindenféle adalék és vegyszer nélkül, csupán hőkezeléssel állítják elő a levet, újrahasznosítható csomagolóanyagokba töltik az italt, a gyártás során keletkező hulladék mennyisége pedig nagyjából a nullához közelít.

Fatér Balázs István és a munkatársai elsődlegesen azért hívták életre ezt a vállalkozást, hogy a Zala megyében és annak közelében keletkező nagy mennyiségű gyümölcsfelesleget a lehető leggazdaságosabban hasznosítsák.

Skapér Zoltán egyike annak az ötszáz helyi termelőnek, akik ide, Csáfordra hozzák gyümölcsfeleslegüket. A méhész teljesen vegyszermentes gyümölcsöt termeszt, és azért viszi Csáfordra a fölösleget, mert ott biztosan azt kapja vissza, amit odaszállított.

Bár erre külön nem törekedett Fatér Balázs István, az élet úgy hozta, hogy csak a közelből, ötven-száz kilométeres távolságról szállítják hozzá a termelők a gyümölcseiket.

A feldolgozás folyamatában a mosást, a préselést és a pasztőrözést követően szinte teljesen száraz gyümölcsdarálmány marad vissza, és még ez sem vész kárba.

A gyümölcsök visszamaradt, kipréselt darálékát többféleképpen lehet hasznosítani. Egyrészt Fatérék saját állatainak – kecskéiknek, birkáiknak és a tyúkoknak – is jut belőle bőven, emellett a közelben lévő gazdák is visznek belőle amolyan takarmánykiegészítésként a saját állataiknak, valamint a vadászoknak naponta akár több száz kiló darálékot adnak, hogy a vadak etetésére használják, így a gazdák kukoricását vagy más mezőgazdasági termeléssel hasznosított földjeiket elkerülik az állatok – részletezte Fatér Balázs István.