Nem kell kizárólag salátákban és hideg gyümölcslevesekben gondolkodni, ha nyári, könnyű ebédre vágyunk. Vegyük használatba egész nyugodtan a főzőlapot, csupán arra ügyeljünk, hogy 10-15 percnél hosszabb ideig ne használjuk. Íme néhány recept, amikkel nemcsak a pocakunknak, hanem a lakás klímájának is kedvezünk.

1. Vajban párolt halfilé párolt zöldségekkel

Vízforralóban vizet melegítünk, majd átöntjük a tűzön már átmelegített edénybe. Friss vagy fagyasztott zöldségkeveréket teszünk a forrásban lévő vízbe. Sóval ízesítjük, majd lefedjük. A zöldségek így általában 7-10 perc alatt készre párolódnak. Amíg a zöldség párolódik, elkészíthetjük a halat. Nagyméretű serpenyőben vajat olvasztunk, majd az előre kiengedett és besózott halfilék mindkét oldalát 2-2 percig puhára pároljuk. Szűrjük le a zöldségről a maradék vizet. Az én gyerekeim nagyon szeretik a párolt zöldséget, de ha püréként szívesebben megeszik a kicsik, innen már az is csak plusz 2 perc a botmixer segítségével.

2. Paradicsomos tészta hústallérral

Vásároljunk „expressz” spagettit, aminek a főzési ideje csupán 3 perc. Vékonyabb a hagyományos társánál, nem is veszi fel vele a versenyt, de tökéletes alternatíva a nagy melegben. Fél kiló darált marhahúst keverjünk össze reszelt fokhagymával, sóval, borssal, 1 tojással, majd formázzunk belőle gombóc helyett 5 centis tallérokat, mivel így hamarabb átsül a husi. Olajon pirítsuk 2-2 percig mindkét oldalát, majd öntsük nyakon passzírozott paradicsomlével. Szórjuk meg friss bazsalikommal, majd hagyjuk összerotyogni pár percig. Miután a tésztát is leszűrtük, együtt tálaljuk a húsos szósszal. Én kecskesajttal szoktam még megbolondítani, de a reszelt trappista is tökéletes hozzá. 10-15 perc alatt elképesztően finom főételt kapunk.

3. Spenótfőzelék, ahogy a gyerek is megeszi

Én világéletemben egyféleképpen ettem az egyik kedvenc ételemet, a spenótot: tejbe áztatott zsemlével, fokhagymásan. A legjobb barátnőm világosított fel, hogy nem ez a klasszikus spenótfőzelék. Amióta kóstolta nálunk, azóta ő is a „Zsuzsi néni-féle” változatot készíti otthon. Amellett, hogy tényleg nagyon finom, körülbelül 10 perc főzési idővel jár maximum. A fagyasztott parajpürét kiolvasztjuk. 2 apró darabokra tépkedett vizes zsemlét beáztatunk kb. fél liter tejbe. Vékony rántást készítünk, amibe 2 fokhagymagerezdet reszelünk. Ekkor jöhet az edénybe a spenót pici sóval. Amikor felforrt, adjuk hozzá a tejes zsemléket, majd forraljuk fel ismét. Készíthetünk hozzá pár perc alatt tükörtojást vagy paprikás virslit. Ez utóbbi 3 perc alatt elkészül. Karikázzunk fel magas hústartalmú virslit, pirítsuk meg, majd szórjunk rá pirospaprikát, és öntsünk rá annyi vizet, hogy épp csak ellepje a virslikarikákat. Kb. 1 perc múlva kész is a hamis pörkölt.