Informatikai cégek, IT-szakemberek, látássérült programozók, informatika tanárok, vakok és gyengénlátók találkoztak az IT Összefogás Napon, hogy közösen dolgozzanak a mindenki számára egyenlő eséllyel használható infokommunikációs környezet megteremtéséért.

Magyarországon 1 millió ember számára a legegyszerűbb online ügyintézés, vásárlás, bankolás, hivatalos iratok kitöltése, vagy bármiféle információszerzés még ma is nehézséget jelenthet.

Az első alkalommal megrendezett szakmai IT Összefogáshoz 6 cég csatlakozott, vállalva, hogy valódi változást indít el az esélyegyenlőség megteremtéséért. Elkötelezettségükért és vállalásaikért egy éven át használhatják az #akadalymentesITs címet cselekvésre ösztönözve ezzel másokat is.

„Akadálymentességi szabvány ugyan már most is létezik, de csak kevesen tudnak róla, és egyelőre a képzésekbe sem került még be ez a téma. Minden olyan együttműködésre, amely fejlődést, javulást hozhat, nagy szükség van” – mondta Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„Kemény jeget kell feltörni ebben a témában, azt tapasztaltuk, hogy van egy alapvető elzárkózás a piacon. Ha kis lépésekkel is, de elindul a változás. 6 cégben volt nyitottság, ők vállalták az úttörő szerepet, és csatlakoztak az IT Összefogáshoz. Célunk, hogy ez a téma nagyobb figyelmet kapjon, mert szükség van közös gondolkozásra és felelősségvállalásra” – mondta Pulay Gellért, az IT Összefogást szervező IThon.info alapítója.

A cégek megkezdték a kollégák érzékenyítését, folyamatosan kommunikálnak a témáról, belső tréningeket szerveznek, ahol az akadálymentesítésen dolgozó kollégák megoszthatják a tapasztalataikat. Van olyan cég is, amely több fejlesztési napot különített el arra, hogy az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által összegyűjtött konkrét hibajegyeket javítsa.

Ahhoz, hogy jobban megértsük egymást, találkoznunk kell, meg kell értenünk élethelyzeteket, és ami a legfontosabb, segítséget kell kérnünk egymástól. Ócsvári Áron szabadúszó látássérült webfejlesztő szerint az ilyen meetup-ok segítenek ehhez hozzá. Hiába van jószándék, megfelelő felkészültség vagy szabvány, ami mentén halad egy programozó, egy-egy hibára sokszor csak a képernyőolvasó szoftver használatával derül fény. „Nem lehet kiváltani és megkerülni azokat, akik napi szinten így használják a netet. Fontos lenne, hogy a fejlesztők és a látássérültek együtt dolgozzanak” - emelte ki Áron.

Az #akadalymentesITs címet egy évig használhatja: a DXC Technology, az Integral Vision, az IT Services, a Mito Communications, a ShiwaForce.com és a Qualysoft.

Akadálymentes honlapot fejlesztene, de nem tudja hogyan kezdjen hozzá? Íme az 5+1 szempontot tartalmazó videó az induláshoz:



Így éli meg mindennapjait látássérültként Agárdi Szilvia énekesnő, Ócsvári Áron szabadúszó webfejlesztő és Pál Zsolt programozó, informatika tanár.