A következő évadban is érkeznek vendégművészek a világ minden tájáról, hogy különleges zenei csemegékkel csatlakozzanak a Nemzeti Filharmonikusokhoz.

Csak néhány név a sok közül

Sebastian Weigle, Bertrand de Billy, Carlo Montanaro visszatérő karmesternek számítanak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén. Karen Kamensek és Michael Sanderling először dirigálja a zenekart. Igazi különlegességnek számít a Maisky-tiró közreműködése. Mischa Maisky csellóművész január 16-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben gyermekeivel, Sascha Maisky hegedű- és Lily Maisky zongoraművésszel együtt szólaltatja meg Beethoven Hármasversenyét. Maxim Vengerov hegedűművész egy-egy Bruch és Ravel művel kápráztatja el a Zeneakadémia közönségét. Ugyanitt lesz vendégünk Sharon Kam klarinétművész Weber klarinétversenyének szólistájaként. Arabella Steinbacher Prokofjev I. (D-dúr) hegedűversenyét adja elő a Müpában. Ugyancsak itt lép fel Martin Grubinger ütőhangszeres és Juliana Koch oboaművész. Hazai kiválóságaink közül Rost Andrea kétszer is fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péter saját szerzeményei mellett Liszt Dante szimfóniáját is dirigálja a Müpában. Ránki Dezső Bartók III. zongoraversenyének lesz szólistája szeptember 25-én az évadnyitó hangversenyen. Ugyancsak ezen a koncerten lép fel Komlósi Ildikó és Cser Krisztián A kékszakállú herceg várában.

7 bérlet 7 hangversenyhelyszín

A Müpába szervezett két önálló sorozatban, a Kocsis- és a Kobayashi bérletben, igazi világsztárokkal találkozhat a közönség. Népszerű, közismert műveket és érdekes ritkaságokat egyaránt kínál a zeneakadémiai Ferencsik bérlet hat programja. A Pesti Vigadóban tartandó hangversenyeken – a Lukács bérletben - a szokványos zongora-vagy hegedűverseny ismétlő koncertek helyett ezúttal különleges kompozíciókkal ismerkedhet a közönség. Az Olasz Kultúrintézetben folytatódik a Nemzeti Énekkar Pászti bérlet sorozata, ahol a kórus megmutathatja sokszínűségét a legkülönbözőbb stílusokban. A Nemzeti Énekkar ezen kívül egy új helyszínen a Magyar Nemzeti Múzeumban is várja közönségét, ahol Rossini és Donizetti csodálatos műveit adják elő, decemberben pedig egy Föld körüli utazásra is invitálja a hallgatóságot. A Próbatermi vendégség sorozat évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál, és mindig nagy érdeklődésre tart számot. Az új évadból sem hiányozhat az ifjúságnak szóló Zenemánia sorozat. Dinyés Dániel ezúttal a zene sokszínűségét mutatja be az érdeklődő gyermekeknek a Müpa Fesztivál Színházban. Szó esik a versenyművek, a koncert- és oratóriumáriák, valamint a szimfóniák keletkezéséről.

A Nemzeti Filharmonikusok a következő évadban hagyományosan ismét megemlékeznek Kocsis Zoltánról. Halálának évfordulóján, november 6-án Ravel-Kocsis, Chopin műveivel, valamint Kovács Zoltán oratóriumának ősbemutatójával tisztelegnek néhai főzeneigazgatójuk emléke előtt.

Úton a zene

Az együttes kiemelt társadalmi szerepvállalása, az „Úton a zene” c. program jövő évadban is folytatódik. „Ezt a programot nem volt kérdés, hogy folytassuk-e. Nehéz körülmények között élő gyerekekhez jutunk így el, és hívjuk őket is kalandozni. A Symphonia Alapítvánnyal működünk együtt, szerencsésnek érzem magam, mert a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei lelkesen járják az országot, hogy kamara-előadásaikkal inspirálják és ösztönözzék a hangszert tanuló diákokat.” – emelte ki Herboly Domokos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.