Mivel május a vérnyomásmérés hónapja, Horváth Ildikó az Éljen 140/90 alatt címmel rendezett sajtótájékoztatón mindenkit arra buzdított, hogy menjen el háziorvosához, és nézesse meg vérnyomásértékét.

Azt mondta, a világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával. Magyarországon tavaly a szakellátás hatmilliárd forintot költött egymillió magas vérnyomásban szenvedő ember kezelésére, és 30 milliárdot 2,8 millió ember vérnyomásgyógyszereinek ártámogatására - emelte ki. Felhívta a figyelmet, hogy a magas vérnyomás az esetek többségében az életmóddal befolyásolható megbetegedés. Kiemelte, az ételekkel bevitt sómennyiség mértékének csökkentéséért Magyarország sokat tett, hiszen a közétkeztetésben már 2014 óta rendelet szabályozza az elkészített ételek sótartalmát.Az államtitkár a megelőzés fontosságát kiemelve azt mondta, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás, a dohányzás mentes életvitel mind hozzájárul a szervezet normális vérnyomásértékéhez.

A magas vérnyomás komoly betegség, a hazai szív- és érrendszeri halálozások leggyakoribb okozója - mondta Járai Zoltán, a Magyar Hypertónia Társaság elnöke. A társaság becslése szerint Magyarországon egymillió ember élhet úgy magas vérnyomással, hogy nem tud róla, ezért is fontos, hogy évente legalább egyszer megmérjük ezt az értéket.

Hazánkban évente 30 ezer stroke-ot regisztrálnak, ennek több mint fele a magas vérnyomásra vezethető vissza. Úgynevezett agyi kisérbetegséget is okozhat hypertonia, amelynek egyik lehetséges következményeként tartják számon a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását - közölte Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója. A szakember úgy fogalmazott, hogy a megelőzés a kezünkben van, hiszen ha idejében kiderül a betegség, akkor a súlyosabb, egészséget romboló folyamatok mérsékelhetők, megelőzhetők.

Májusban az ország számos pontján lehet ingyenes vérnyomásmérésre jelentkezni, a helyszínek listája megtalálható a Magyar Hypertónia Társaság honlapján, illetve a társaság Facebook-oldalán. Csütörtökön a Batthyány téren 10-18 óráig egy szűrőbuszban lehet ingyenes vérnyomásmérést kérni.