2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

A Duna Ünnepe vasárnap

2018. Július 22. - 2018. Július 22.

Vasárnap már reggel 9 órától ünnepelhetjük az egyik legnagyobb és legszebb európai folyót a Vigadó Rakparton az 1456. évi nándorfehérvári győzelem évfordulóján. Azért is lehet ez szép közös ünnep, mert az Európát átszelő Duna összekapcsolja a közvetlen szomszédságában és a szélesebb térségben élőket is.

A Duna, mint Európát átszelő, összekötő folyó (különösen a Rajna, Majna összekötésével) fonálként, összekapcsolja a közvetlen szomszédságában és a szélesebb térségben élőket is.

Szállít, öntöz, táplál, gyönyörködtet, forrása életnek, természetnek, művészetnek. Országokat, népeket, kultúrákat összekötő jelkép, a közös európai szellemiség összekapcsolódását és kölcsönhatását is jelenti.

Az ünnep az emberiség története, egyes nagyobb térségek, régiók, földrészek, természeti kincsek, vallási és kultúrközösségek szempontjából fontos emlékek bemutatását is szolgálja.

Felhívja a figyelmet a vízre, életünk egyik lételemére és mindarra, amit a Duna jelent nekünk.

Megemlékezés a magyar hajózásról, a korábbi nemzedékekről, miként a középkori oklevelek fogalmazzák, „a királyi hajósnépről”, akik Nándorfehérvár felmentésében nyújtott páratlan teljesítményükkel nyitottak utat és nagyban hozzájárultak a híres győzelemhez. Ezért méltán a hajósaink ünnepe is.

Programok

9.00 Gyülekező: a Március 15. és az Eötvös tereken, Hunyadi és Kapisztrán zászlai alatt.

10.00 Felvonulás a Vigadó rakparton

Felidézik a Nándorfehérvár felmentésére siető Hunyadi és Kapisztrán seregeinek felvonulását.

10.30 Megemlékezés és koszorúzás

11.30 Áldás és ima

Történelmi egyházak képviselőinek szertartása, áldás és ima az elesettekért, hajósokért, az árvizek és a hajókatasztrófák áldozataiért.

18.00 Hálaadó mise a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban a Március 15. téren.