2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Tankönyveket kaptak a nagyszőlősi magyar diákok

Ezerhatszáz kötet alsó tagozatos magyar nyelvtankönyvet és hozzájuk tartozó munkafüzeteket adott át ünnepélyes keretek közt - az Igazságügyi Minisztérium ajándékaként - Völner Pál parlamenti államtitkár pénteken a kárpátaljai Nagyszőlősön a Perényi Zsigmond Középiskola tanulóinak.

Völner Pál hangsúlyozta, a magyar kormány azáltal is, hogy a nemzeti összetartozást erősítő nyelvtankönyveket adományozott a nagyszőlősi magyar iskola tanulóinak, jelzi: felelősséget vállal a határon túli magyarságért, függetlenül attól, melyik nemzetrészről van szó. "A felelősség része, hogy az identitás egyik legfontosabb elemét, a magyar anyanyelvet megőrizzük és átörökítsük a szülőktől a gyermekeknek" - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is mindent meg fog tenni a kárpátaljai magyarság és a többi határon túli magyar közösség nemzeti önazonosságának megőrzése érdekében, és köszönetet mondott azon kárpátaljai magyaroknak, akik vállalják nemzeti hovatartozásukat, anyanyelvüket és kultúrájukat. Ezzel együtt - folytatta - Magyarország nyitott és jó szándékkal, barátsággal közeledik azon országok többségi nemzetei felé, amelyekben a határon túli magyarok élnek.

"Mi azt szeretnénk, ha ezek az országok is viszonoznák a magyar közösségeik tekintetében mindazt, amit mi nyújtunk a mi kisebbségeinknek" - mondta.

A Perényi Zsigmond Középiskolának, amelyben több mint 300 diák tanul, nagy szüksége van a tankönyvekre, mert hiány van ezekből

– tudatta Homoki Gabriella, az intézmény igazgatója. Elmondta, hogy a tanintézet egyre népszerűbb a nagyszőlősiek körében, évről évre növekszik a beíratott gyermekek száma, így március végén már 25 gyermek szülei kérvényezték a beiskolázást a következő tanévre. Mint megjegyezte, most azok a magyar nagyszülők hozzák az iskolába az unokáikat, akik a gyermekeiket nem taníttatták magyarul.

(MTI)