2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Vizet mindenkinek!

A Víz Világnapja minden év márciusában kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy nekünk miről is szól ez a nap, nekünk mit jelent a víz és hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni – hívta fel a figyelmet a Magyar Víziközmű Szövetség.

A közleményben felidézték: az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A 2019-es nemzetközi szlogen: “Vizet mindenkinek!”

Bár mindannyian tudjuk, hogy a Föld 2/3-át víz borítja - a képlet mégsem ilyen egyszerű. Mindannyiunk feladata, hogy a vizek tisztaságát megőrizzük, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk környezetünk védelmére, és a legnagyobb kincs megóvására.

A világon évente 20 millió ember hal meg az ivóvíz által közvetített betegségekben - ebből 5 millió kisgyermek; a Föld lakóinak 1/5-e vízhiányos területen él, ahol nem csak az emberek, de az állatok és a növények sem jutnak elegendő vízhez.

Napjaink legégetőbb problémái: az aszályok és az árvizek - ezek egymást sajnos néha erősítve is olyan következményeket okozhatnak, amely az éhínségtől kezdve egészen az elvándorlásig súlyosbítja az ezeket a csapásokat elszenvedő emberek életét. És amíg több milliárd ember a túlélésért küzd - mert nem jut megfelelő, tiszta ivóvízhez - addig nekünk kell megpróbálni közösen tenni értük. Kezdjük el ma, kezdjük el most!

Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tekintsünk úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több mint 7 milliárd 650 millió ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra és a vízre. Tegyünk meg mától mindent annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink számára is olyan vízkészlet legyen elérhető, ami ma nekünk még a rendelkezésünkre áll - hangsúlyozta a Magyar Víziközmű Szövetség.

(Magyar Víziközmű Szövetség, Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)