A tehetség jó befektetés – adója 1 százalékával bárki mecénás lehet

Adója 1 százalékának felajánlásával bárki segítheti a fiatal tehetségeket a Nemzeti Tehetség Programon keresztül. Erre hívták fel a figyelmet a program védnökei, Zsédenyi Adrienn énekesnő és Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, illetve Illés Boglárka helyettes államtitkár.

A nemzet fiatal tehetségei által bemutatott Wado-Kai Karate bemutató és saját készítésű robot színesítette a Nemzeti Tehetség Programról szóló tájékoztatót, amelyen bemutatkoztak a program védnökei és az ifjú ösztöndíjasok is. A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A 2008-ban elfogadott határozat szerint a programot 20 évre tervezték.

 

Már 3 milliárd forint a fiatalokért

Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 10 éve indult program a félidőnél jár: a kezdetekkor 500 millió forint állt rendelkezésre, ma 3 milliárd forinttal segítik a fiatalokat. Az induláskor 4 pályázati kiírás volt, ma 46-ra jelentkezhetnek a fiatalok, az iskolák, a tehetséggondozók. 2009-ben 15 ezer fiatalon segíthettek, most évente több mint 350 ezren részesülnek támogatásban a programon keresztül. Úgy fogalmazott: azoknak nyújtanak segítséget, akiket a tenni akarás jellemez, akiknek szorgalma, elkötelezettsége példaértékű.

 

Az adó 1 százalékával támogathatják a tehetségeket

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatói forrás felét az adózók adják adójuk 1 százalékával. Az így összegyűlt összeg másik részét az állam teszi hozzá. Aki szeretne hozzájárulni a tehetségek támogatásához, személyi jövedelemadója 1 százalékával teheti ezt meg az adóbevalláskor. A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823. Tavaly több mint 1,4 millió forint gyűlt így össze a program pályázati kiírásainak finanszírozására.

Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy egy-egy felajánlás képletesen egy-egy diák támogatását jelenti. A program személyre szabott figyelemmel segíthet, mentorprogramra, tanácsadásra, utazás támogatására is fordítható az összeg.

Többet jelent példaképpé válni

A program védnökei közül Zsédenyi Adrienn énekesnő kijelentette: a tehetségek jelentik a múltat, a jelent és a jövőt. Ő a művészetek területén segít, mellette ült mentoráltja, Törös Luca Bella 11 éves népdalénekes.

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó úgy fogalmazott: példaképpé válni többet jelenthet, mint bajnoknak lenni. Bemutatta a 15 éves Wado-Kai Karate Magyar-, Világ- és Európa bajnokot. Kozsán Balázs a versenyekre kijutásra fordította a programtól kapott támogatást.

A tudományok területén Onodi Henrietta, ökológus és denevérkutató volt jelen a védnökök közül. Egy kecskeméti, harmadéves gimnazista lányt, a robotikával foglalkozó Nyíri Anna Esztert mutatta be. Ő több hazai robotprogramozó versenyen ért el helyezést, de a nemzetközi- és világbajnokságokon is megmutatta már tudását.

(csalad.hu, Fotók: csalad.hu)