2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Bagdy Emőke: a jó házasságért folyamatosan tenni kell

Az elköteleződés, a házasság volt a témája a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Család és munka címmel tartott konferenciájának. A Magyar Tudományos Akadémián tartott eseményen Bagdy Emőke pszichológus kiemelte: bizalom és a folyamat építése nélkül nem lehet sikeres egy kapcsolat.

A családban mindenkinek megvan a szerepe, mindenki egyenlő, de senki sem egyforma. Egyebek mellett ezt üzente az emberi erőforrások minisztere a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Család és munka címmel tartott konferenciáján.

Keresztény válaszokat kell adni a kihívásokra

Kásler Miklós a Házasság hete alkalmából tartott eseményre levélben fogalmazta meg gondolatait. A miniszter úgy fogalmazott: a családi élethez hozzátartozik a munka, akkor lehetünk igazán boldogok, ha érezzük, hogy munkánkkal értéket teremtünk, közben számíthatunk házastársunk, gyermekeink támogatására.

A mai kor kihívásaira keresztény válaszokat kell adni, a magyar társadalom többsége ezt a szemléletet támogatja. Ebben egyebek mellett a tudomány képviselőire, az egyházakra, civil hálózatra és a munkaadókra is lehet számítani. Hozzátette: a családi élet és a karrier nem kioltja egymást, a kettő közösen határozza meg az életcélt.

Érett személyiség a jó házasság alapja

Bagdy Emőke a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa a jó házasság titkáról tartott előadást. Mint mondta, a házasság alapja, hogy a pár megbeszélje, mit akarnak egymástól, mit akarnak elérni együtt. Erre a felnőtt emberek képesek, az érettség alapja az elköteleződésre és a felelősségre való képesség. Mint mondta, elfogadható, ha valaki nem akar papírt a kapcsolatáról, de az biztos, hogy a lelke mélyén szeretné a rítust, a házasságot.

 

A szakember szerint a bizalom és a folyamat építése nélkül sikertelen egy kapcsolat. Több vizsgálat bizonyítja, hogy a kapcsolatot nem csak a szerelem tüze mozgatja, de az tény, hogy a családterápia akkor hatékony, ha van egy gyökér, egy alapélmény, egy alapbázis, ez pedig a szerelem.

Bagdy Emőke szerint az első osztályú kapcsolat alapja az első közös együttélés, az érett személyiség, a hasonló értékrend, az azonos etikai álláspont, a származási hasonlóság és az, hogy szeretnek egymással beszélgetni a közös jövőről, elfogadják társuk másságát. Akikre mindez jellemző, hosszútávú, teherbíró kapcsolatokra számíthatna.

A másodosztályú kapcsolat jellemzője is az első közös együttélés, a szerelem, de több fontos elem hiányzik. Esélytelen viszont a kapcsolat, ha a házasság előtt több kapcsolati próbálkozás volt, csak a szex vezérli, vagy ha a párok nem beszélnek, hanem vitatkoznak a közös élet problémáiról. Az a jó, ha a nő a kapcsolatban a „szeretlek, etetlek, etetlek, szeretlek” szemléletet képviseli, gyöngédséget, szeretet ad. Úgy fogalmazott: ha a férfi otthon „jóllakott”, hazamegy, és nem vágyódik el. A férfi egészségét elpusztítja viszont, ha a nő követelőző. A férfi mivoltot sérti, ha elégedetlen vele a párja. Az eskü, a házasság egy felnőtt, érett ember számára azt jelenti, hogy megküzd a nehézségekkel. Ha ez sikerül, jön a fellendülés, a kapcsolat másodvirágzása véli a szakember. Kijelentette: a jó házasság helyrehozható, de sokat kell beleadni.

Beszélni kell egymással

Berényi András, a Debreceni Egyetem munkatársa Boldogság? Keresés? című előadásában kiemelte az otthoni beszélgetések fontosságát. Problémának nevezte, hogy sok pár előbb kerül szexuális-, mint intim, egymást megismerő kapcsolatba.

Engler Ágnes a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány alelnöke, a Debreceni Egyetem oktatója egy kutatásra hivatkozva elmondta: a megkérdezett fiatalok 90 százaléka házasságban szeretne élni. A házasság feltételét nem materiális javakban jelölték meg, hanem az „igazi” megtalálását tartják fontosnak. Kopp Már pszichológus kutatására utalva megjegyezte: azok a férfiak, akik jó kapcsolatot ápolnak a gyermekeikkel, négyszer nagyobb eséllyel élik meg az átlagéletkort.

 

A kapcsolat alapját a jó társ jelenti

Killik László és Sarkadi-Nagy Szilvia, a BPO Audit Tax ügyvezetői Társak munkában és magánéletben címmel tartott előadást. Az Év Családbarát Vállalata 2018 fődíjasai is kiemelték: azért tudnak együttműködni, mert nagy hatékonysággal dolgoznak a cégben és együtt is, minden helyzetet megragadnak arra, hogy együtt legyenek a gyermekekkel, de a kapcsolat alapját a pár jelenti. Együtt, egy szobában dolgoznak, otthon pedig a gyermekek várják őket, de szánnak arra is időt, hogy néha csak ketten legyenek. A munkamegosztást is elfogadták, véleményük szerint fontos a másik erősségére építeni, és nem a gyengeségét kiemelni. Elismerték, hogy szüleik nagyon sokat segítenek nekik, a nagyszülők nélkül kevesebb sikert értek volna el.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)