2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Egy-két hét múlva tetőzik az influenza

Az influenzajárvány 1-2 hét múlva tetőzik Magyarországon – közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Müller Cecília. A megbízott országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a védőoltások pozitív hozadéka jóval jelentősebb, mint az esetleges kockázatuk.

Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy a szakemberek már látják az alagút végét. Az influenzajárvány fokozódásának mértéke kicsit megtorpant – hangsúlyozta, hozzátéve: míg a múlt héten 70 százalékos volt az emelkedés, erre a hétre csupán 20 százalék ez az arány.

Egy megyében, Nógrádban ráadásul már csökkenni kezdett az influenza-szerű megbetegedések száma, három megyében pedig lassult a növekedés.

„Talán még egy-két hét, és tetőzik a járvány. Attól kezdve – úgy vélem – csökkenni fog a megbetegedések száma” – mondta a megbízott tisztifőorvos.

Müller Cecília beszélt az influenzajárvány kirobbanásának természetéről is. Mivel légúton terjedő vírus okozza a megbetegedést, így az ország több területén jelenik meg, rövid időn belül egyszerre. És bár az influenza szezonális betegség, valójában mindig jelen van, ám nyáron a terjedéséhez már nem optimálisak a feltételek.

Többet használ, mint árt

Az oltásellenesség – csakúgy, mint a világban sok helyen – Magyarországon is létező jelenség – mondta a megbízott országos tisztifőorvos, aki a védőoltások mellett kiállva hozzátette: igyekeznek megfelelően tájékoztatni a lakosságot, hogy mi következhet az oltás után: mi a normális reakció, amitől nem kell megijedni. Ilyen lehet például a szúrás helyén tapasztalható bőrpír vagy gyermekkorban a hőemelkedés.

„A hozadéka, az értéke a védőoltásnak lényegesen magasabb, mint az esetleges kockázat” – fogalmazott.

Az oltások hasznosságát a nem oltott közösségekkel összevetve lehet szemléletesen bemutatni – tette hozzá Müller Cecília, kiemelve: voltak olyan járványok, melyek kizárólag az oltatlanok körében terjedtek, mások nem betegedtek meg. Erre a bárányhimlő elleni védőoltás a legjobb példa: ugyanis a bárányhimlő fertőzöttségi kitettsége olyan magas, hogy ezt a betegséget védőoltás nélkül gyakorlatilag lehetetlen elkerülni.

(infostart.hu)