2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Sok nyugdíjas válik virtuális csalók áldozatává

Az internethasználat enyhíti az idősek magányát, késlelteti az egészségromlást, a demencia kialakulását és javítja biztonságérzetüket – számolt be az Innovatív digitális idősügyi program eddigi tapasztalatairól Jeneiné Rubovszky Csilla, a programért felelős miniszteri biztos. A kampányban a rendőrség is aktív szerepet vállalt, hogy a nyugdíjasokat érintő bűncselekményeket megelőzzék.

A Századvég Gazdaságkutató felmérése szerint, az Innovatív digitális idősügyi program erősítette az idősek családi kapcsolatait, javította a szubjektív egészségérzetet és a biztonságérzetet is. A programban részt vevők 97 százaléka nyilatkozott úgy, hogy segítette az életét a program, és másoknak is ajánlaná – részletezte a Magyar Nemzetnek a kampány eddigi tapasztalatait Jeneiné Rubovszky Csilla, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa. Elmondta, hogy a magyar lakosság 19 százaléka elmúlt 65 éves, az előrejelzések szerint 2030-ra pedig már minden negyedik honfitársunk idősebb lesz 65-nél, míg a 80 éven felüliek száma meghaladja majd a 600 ezret.

A kormány ezért döntött a program elindításáról 2015-ben, és tavaly mintegy százezer 65 év feletti tanulhatta meg a számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket. A digitális támogató rendszer az ország egész területét behálózza, összesen 116 diszpécserközpont jött létre a nyugdíjasok digitális tevékenységének támogatása érdekében – emlékeztetett a miniszteri biztos.

A program fontos eleme a bűnmegelőzés, ugyanis sok időskorú esik áldozatul a virtuális csalóknak, ráadásul a szégyenérzet miatt a hatóságokat sem értesíti. A szépkorúak elleni bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása érdekében a rendőrség is csatlakozott az idősügyi programhoz: a szervezet tavaly több mint félmillió időssel vette fel a kapcsolatot személyesen, illetve online, bűnmegelőzési Skype-konferenciák keretében.

A biztonságérzet létszükséglet ebben a korban, ám ehhez meg kell tanulni, hogyan használjuk biztonságosan a közösségi oldalakat, hogyan osszunk meg fotókat, vagy miképp tudjuk kiszűrni az adathalász e-maileket – hívta fel a figyelmet Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Az ezredes szerint a kezdetben katonai célokra fejlesztett internet mára olyan fontossá vált, mint az elektromosság vagy a víz, egyfajta közművé nőtte ki magát. Ma már nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb, 50–64 éves korosztály mintegy fele is szívesen tölti idejét a világhálón. Sőt, a nyolcvan feletti korosztály több mint tíz százaléka is előszeretettel ül a számítógép elé, így fontos, hogy növeljük az online biztonságot – hívta fel a figyelmet a szakember.

A program egy másik, az idős korral együtt járó egészségügyi kockázat, a demencia csökkentésére is megoldást kínál. A Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve olyan számítógépes játékokat fejlesztettek ki – keresztrejtvény, memóriajáték és puzzle –, amelyek hozzájárulnak a kognitív képesség csökkenésének megakadályozásához, így frissen tartják a használók szellemi képességeit.

(Magyar Nemzet)