2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Nem könnyű a választás – kezdődik a középiskolai felvételi

Már nem sok idő maradt, február 18-án éjfélig kell postára adni a középiskolai jelentkezési lapot. Az országban több száz gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola közül lehet válogatni, de az elvárásokkal érdemes tisztában lenni. Alábbi összeállításunkban ebben segítünk.

Hamarosan, legkésőbb február 18-án éjfélig kell postára adni a középiskolai jelentkezési lapot. Ezt követően, február 21-e és március 14-e között lesznek a szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében. Az, hogy kit hova vettek fel április 30-án derül ki, a felvételt hirdető középfokú iskolák ekkor küldik ki a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek. A részletekről bővebben az eduline.hu oldalán lehet tájékozódni.

Most tehát még van egy rövid idő arra, hogy a család eldöntse, melyik iskolát válasszák.

Van választék bőven

Az országban több száz gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola közül lehet válogatni: az állam mellett egyházak, alapítványok és magáncégek is működtetnek oktatási intézményeket, a diákok és a szülők hat- és nyolcosztályos gimnáziumok, hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolák, négy évfolyamos gimnáziumok és szakgimnáziumok, nyelvi előkészítős és két tannyelvű iskolák, alternatív módszereket alkalmazó intézmények, sőt tanulócsoportok közül is válogathatnak.

Általános tudás, vagy szakosodás

Jó tudni, hogy a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok eredményei kiemelkedőek, a diákok nemcsak a felsőoktatási felvételin és a kompetenciamérésen, hanem a hatodikosok és nyolcadikosok idegen nyelvi tudását tesztelő mérésen is kiválóan teljesítenek.

A tagozatos középiskolákban az adott tantárgyat vagy tantárgyakat magasabb óraszámban tanulják, mint az általános tanterv alapján haladó évfolyamtársaik. Így könnyebben készülhetnek fel a felsőoktatási felvételihez 2020-tól kötelező emelt szintű érettségire, de a pluszpontot jelentő tanulmányi versenyeken is jó eredményeket érhetnek el. Ez az iskolatípus akkor jó választás, ha egy diák már 13-14 évesen komolyan érdeklődik valamelyik tantárgy iránt.

Speciális elvárás az egyházi és alapítványi iskolákban

Az egyházakhoz több mint százhatvan gimnázium, majdnem száz szakgimnázium és nyolcvan kollégium tartozik. Az általános iskolások a református, római- és görögkatolikus középiskolák mellett evangélikus, baptista, zsidó, valamint a Hit Gyülekezetéhez tartozó intézményekbe is jelentkezhetnek, több egyházi gimnázium indít tagozatos, két tannyelvű, hatosztályos és nyelvi előkészítős osztályokat is. Szinte az összes egyházi gimnázium és szakgimnázium leszögezi felvételi tájékoztatójában, hogy olyan diákokat (és szülőket) várnak, akik egyetértenek pedagógiai elveikkel, elfogadják az állami iskolákénál valamivel szigorúbb házirendet.

A magán- és alapítványi gimnáziumok egy részében a hagyományostól eltérő értékelési és pedagógiai módszereket használnak, kisebb létszámú osztályokat indítanak. Több intézmény saját mentorrendszert épített ki, így több figyelem jut egy-egy diákra. Sőt, több magán- és alapítványi középiskola saját fejlesztésű, akkreditált kerettanterv alapján oktat.

Az alternatív módszereket használó középiskolák közül több a tanulási vagy beilleszkedési nehézségekkel küzdő tanulóknak is megoldást jelenthet. A szülőknek anyagilag is hozzá kell járulniuk az iskola működtetéséhez, ennek összege intézményenként különböző: több intézményben havi 20-30 ezer, máshol 100-120 ezer forintot kell fizetni.

Fotó: eduline.hu

(csalad.hu)