2019-06-26 08:00:00 Diana Krall koncert a Müpában

Országos találkozó a diabéteszes gyermekekért

Az ország minden részéről érkeztek gyermekek a Semmelweis Egyetem és a Szurikáta Alapítvány által szervezett találkozóra. A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekeknek és családjaiknak egymás megismerésére.

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik évente egyszer országos találkozót tartanak. Az Országos Gyermekdiabétesz Napot Szabó László szombathelyi gyermekdiabetológus főorvos javaslatára 2006 óra rendezik meg minden évben az első inzulin injekció beadásának napjához legközelebb eső szombaton.

Körner Anna, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense, gyermekdiabetológus emlékeztetett arra, hogy 1922-ben kapta meg az első beteg az inzulininjekciót. Ő egy 13 éves fiú volt, aki diabéteszes kómában feküdt, és már csak órái voltak hátra. Az injekció után a fiú felébredt a kómából.

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Elméleti Oktatási Központban Szabó Attila professzor, a klinikai rektor helyettese úgy fogalmazott: egyre jobb életminőséget lehet már biztosítani a gyerekeknek. Kiemelte ugyanakkor, hogy nem csak az érintett gyermekkel, hanem a családdal is foglalkozni kell.

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője azt mondta, a területen dolgozó orvosok mindent megtesznek azért, hogy a diabéteszes gyerekek ne érezzék magukat másnak. A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek, családjaik és a gondozó központok számára egy kötetlen, játékos nap eltöltésére, egymás jobb megismerésére.

(csalad.hu)