2019-06-26 08:00:00 Diana Krall koncert a Müpában

Egyre többen a hajléktalanszállókon, de még sok hely van

A hajléktalanszállók az elmúlt napok havazásai, téliesebbre fordult időjárása alatt is folyamatosan fogadják az arra rászorulókat. A nappali melegedők és az éjjeli menedékhelyek használatba vétele ilyenkor kulcsfontosságú, hiszen az elhúzódó mínuszok és fagyközeli hőmérséklet tartós egészségkárosodást okozhat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Országszerte összesen több mint 19500 ezer férőhely, 7500 nappali és 12 ezer éjszakai szállás áll rendelkezésre. Jelenleg a férőhelyek telítettsége országosan 90%-os, ami azt jelzi, hogy már többen veszik igénybe a segítséget, ugyanakkor még továbbra is bőven van üres kapacitás, minden jelentkező elhelyezése biztosított. 2018 októbere óta mintegy 1600 fővel többen vettek igénybe a hajléktalanellátást.

A hajléktalanok számára az üres férőhelyekről az országosan működő 7 regionális diszpécserközpont ad naprakész tájékoztatást. Több mint 200 állami és karitatív szervezet segít a rászorulóknak, így senkinek sem kell a szabad ég alatt töltenie a hideg éjszakákat - olvasható a közleményben.

Az idei télen a több mint 9,1 milliárdos támogatáson túl 300 millió forint tartalékforrás biztosításával segítette a kormány a jogszabály módosításból fakadó szociális többletfeladatok ellátását.

A kormány – szemben az ellenzéki pártok felelőtlen álláspontjával – továbbra is arra törekszik, hogy senki ne éljen életvitelszerűen az utcákon, erdőkben, hanem vegye igénybe a rendelkezésre álló szálláshelyeket. A hajléktalan szállókon nemcsak a szállás, tisztálkodás és étkezés biztosított, de a szociális munkatársak képzéssel, egészségügyi ellátással, jogi segítséggel, munkahely kereséssel is segítenek kitörni a hajléktalan életformából - zárul a közlemény.

(Család.hu, Fotó: Balogh Zoltán/MTI)