2019-06-26 08:00:00 Diana Krall koncert a Müpában

Sport 40 felett: nem szabad feladni!

A negyedik iksz után is lehet sportolni, sőt, versenyezni is, azonban nem szabad elfeledni, hogy az elvárható teljesítmény már nem egyezik a huszonéves fiatalokéval. Vannak azonban az izomerőn kívül más tényezők is, amelyek jobbá tehetik a sportoló embert.

Negyven felett is lehet rendszeresen sportolni, versenyeken indulni, szép eredményeket elérni – még akkor is, ha az ember csak így ünnepek után határozza el, hogy újrakezdi az évekkel, évtizedekkel ezelőtt befejezett rendszeres testmozgást. A Washington Postban Amanda Loudin igyekszik tanácsokat adni a veterán (illetve szenior) sporthoz. A cikk szerzője több száz versenyen, köztük 15 maratonon vett részt az elmúlt húsz esztendőben, s most, 53 évesen is aktívan fut. Ő már szembesült azzal, ami a legtöbb szenior versenyzőt egy idő után eléri: hiába bármilyen edzésmunka, már nem tud tovább javítani saját legjobb idején, annak is örül, ha képes szinten tartani korábbi tempóját. Vannak persze olyanok, akik még 40-50 fölött is tudnak javítani legjobb eredményeiken, azonban ez az élekor előrehaladtával sokkal inkább nevezhető ritka kivételnek, mint általános jelenségnek. Nem szabad tehát az első pár edzés után szögre akasztani a futópólót, nem a hatalmas mennyiségű bejgli okozta súlygyarapodás miatt nem érjük be korábbi önmagunkat, hanem tulajdonképpen ez a természet rendje. Van azonban remény, és egyre nagyobb örömet képes okozni a rendszeres sport – véli a veterán futónő, egészségügyi szakíró, aki néhány pontban a következőképpen foglalta össze a tennivalókat és elérhető célokat:

Vegyük igénybe profi edző segítségét és erősítsünk néha. Az ember minden évben izomtömegének nagyjából egy százalékát veszti el 28 éves korától kezdve. Ráadásul a negyedik, ötödik évtizedben fokozódik a tempó. Chris Johnson személyi edző a lapnak úgy magyarázta a változást, hogy „az izomveszteség megmutatkozik mind az izomkapacitás, mind pedig a kifejthető erő nagyságát illetően is, aki ezt nem veszi tudomásul, könnyen szerezhet kisebb-nagyobb sportsérüléseket“. Éppen ezért érdemes hetente kétszer is erősíteni, egy hozzáértő edző irányítása mellett.

A keresztedzés is megelőzheti a bajt. A szenior sportolók jelentős része igen sűrűn szenved el sérüléseket. Bár nem mindegyik korlátozza a sport- vagy munkahelyi tevékenységét, de egy sokáig sajgó bokacsont, térdízület, meghúzott izom a nyakban igen kellemetlen tud lenni. Arról nem is beszélve, hogy ezek az apró nyavalyák nem múlnak el pár nap, vagy néhány hét alatt, mint anno. Akár hónapokig meg tudják keseríteni az ember életét. Idehaza is egyre több edzőteremben érhetők el crossfitt órák, ahol “keresztedzéseken” erősítik a résztvevők izomzatát. Olyan célzott gyakorlatokkal segítenek, amiket egy „sima futó” nem végez a mindennapokban, a többütemű fekvőtámasztól a szekrényugráson át a bordásfalon végzett gyakorlatokig. Ezek mind segítenek a test egészének karbantartásában, a sérülések elkerülésében, és végeredményében a teljesítmény fokozásában. Az is célravezető lehet azonban, ha a futó rendszeresen iktat be az edzéstervbe pár kilométeres úszást, kerékpározást, kirándulást, vagy így télen sífutást, síelést.

Egy szabadnap nem a világ vége. Aki szeniorként fáradtnak érzi magát, ne szégyelljen beiktatni az edzéstervébe egy, vagy akár több nap pihenőt! Azt, hogy itt-ott kicsit fáj, egy idő után mindenki megszokja, éppen ezért könnyen észrevehető, ha valami komolyabb jelzést küld az ember szervezete, és pihenőre van szüksége.

A nyújtás legyen rutin minden mozgás után. Az edzés nem a kitűzött táv teljesítésével, hanem a nyújtással ér véget. Az izmok megfelelő működéséhez és a sérülések elkerüléséhez fontos a megfeszült izmok kilazítása. Olykor akár egy masszázzsal, melegvizes fürdővel.

És a jó hír, hogy az évek előrehaladtával hiába csökkenhet az izomerő, fejben sokkal jobban ott tud lenni az ember, mint fiatalon. A szenior sportoló sokszor szívósabb, elhivatottabb, mint számtalan ifjonc. Érdemes megnézni, hogy mínuszokban, vagy pár fokban kik futnak a környékünkön. Kamaszokat alig, ráncosodó homlokú felnőtteket annál többet lehet látni. És hiába bír nagyobb testi erővel egy 25 éves fiatal, hosszabb távon a szenior akár meg is előzheti. Pusztán azzal, hogy jobban beosztja az erejét, így mire az ifjonc kifárad, ő még mosolyogva szökdécsel. Nem véletlen, hogy a maraton nem a fiatalok távja. Feladni tehát 40-50 felett sem szabad, van még keresnivaló a rekortánon.

 

(csalad.hu)